Κωτσόβολος: Ανοδική πορεία παρά το αρνητικό κλίμα

Κωτσόβολος: Ανοδική πορεία παρά το αρνητικό κλίμα

Την πορεία της και τα οικονομικά της αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2022–2023 που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου παρουσίασε χθες η  Κωτσόβολος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 733 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 12.1% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Tα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 48.6 εκ. ευρώ, από 51.7 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20.7 εκ. ευρώ, από 25.2 εκ. ευρώ το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων.

Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν τα 13.4 εκ. ευρώ, έναντι 13.3 εκ. ευρώ το 2021 – 2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82.8 εκ. ευρώ έναντι 59.4 εκ. ευρώ το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39.4%.

Η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, ενίσχυσε για μία ακόμα χρονιά τα μερίδιά της στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, συνεχίζοντας τις επενδύσεις της όσον αφορά το δίκτυο καταστημάτων της. Συγκεκριμένα, άνοιξε 3 νέα καταστήματα στην Ελλάδα και ένα ακόμα στην Κύπρο (το τρίτο κατά σειρά), ενώ ολοκλήρωσε μία σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων, τόσο σε υποδομές, όσο και σε λειτουργικά συστήματα εξυπηρέτησης, δίνοντας στους πελάτες της πρωτοποριακές λύσεις, μέσα από ένα ισχυρό omnichannel λειτουργικό μοντέλο. Παράλληλα, ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα, με επενδύσεις σε ρομποτικούς αυτοματισμούς τελευταίας τεχνολογίας, ενώ ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού, αλλά και τη μετάβαση αυτών στο Microsoft Azure cloud.

Το επενδυτικό πλάνο για το νέο οικονομικό έτος φτάνει στα 19,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος του (9,4 εκατ. ευρώ) θα πάει στις υποδομές αυτοματισμών του νέου logistics center στο Θριάσιο, συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ., 4,9 εκατ. ευρώ στο δίκτυο καταστημάτων, 4,1 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις τεχνολογίας, και 1 εκατ. ευρώ σε αυτοματισμούς αποθήκης.

Πέραν αυτών, η εταιρεία εξελίσσεται και σε άλλους τομείς, όπως η παροχή μεταφορικού έργου σε άλλες εταιρείες, με τη δημιουργία design lab και την πρόσβαση στις υπηρεσίες του και από τρίτους, αλλά και με νέους τομείς δραστηριοποίησης όπως τα φωτοβολταϊκά, οι ηλιακοόι θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιάννης Βασιλάκος, αναφέρθηκε και στο θέμα του «πωλητηρίου» που έχει βάλει η μητρική Currys, λέγοντας ότι η εμπλοκή των στελεχών της εταιρείας περιορίζεται στην αποστολή των στοιχείων για την εταιρεία που θα ζητηθούν από την μητρική και το στρατηγικό εταίρο που χειρίζεται τη διαδικασία, προκειμένου να παρουσιαστούν σε πιθανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά πώληση.

Σε ότι αφορά στην προοπτική του Χρηματιστηρίου, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι δεν εξετάζεται επί του παρόντος διότι δε συντρέχουν οι λόγοι για να εισέλθει σε αυτό, καθώς δεν έχει δανεισμό (καθώς, όπως είπε, το ομολογιακό δάνειο των 12,2 εκατ. ευρώ που ελήφθη από το Ταμείο Ανάπτυξης ελήφθηκ περισσότερο ως μία «επενδυτική κίνηση» καθώς οι όροι του ήταν ιδιαίτερα συμφέροντες), ενώ έχει και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter