Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι ο Κώστας Τασούλας δεν διευκρίνισε κατά τη σύντομη τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής εάν θα παραιτηθεί από το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα όταν εκλεγεί στο ύπατο.
Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής και επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν σκοπεύει να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που θα τον χρίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κ. Τασούλας θα συμμετέχει στις ψηφοφορίες για την εκλογή του στο πρώτο πολιτειακό αξίωμα, οι οποίες φαίνεται πως θα ολοκληρωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου με δεδομένο ότι η εκλογή του υπολογίζεται να συντελεστεί στην τέταρτη ψηφοφορία και ανάμεσά τους μεσολαβούν πενθήμερες παύσεις. Ως εκ τούτου, ζητούμενο είναι αν θα ψηφίσει τον εαυτό του.
Όπως ανέφεραν μέλη της «γαλάζιας» ΚΟ, η αιτιολογία πίσω από αυτήν την επιλογή είναι ότι η πλειοψηφία δεν θέλει να δώσει την εντύπωση πως η εθνική αντιπροσωπεία αποτελεί άθυρμα που ψηφίζει ανάλογα με τις επιταγές της εκτελεστικής εξουσίας.
Ο διάδοχος
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, διάδοχος στην προεδρία της Βουλής αναμένεται να είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει χρηματίσει για οκτώ συναπτά έτη αντιπρόεδρος της Βουλής. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κακλαμάνης φέρεται να επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση της επιλογής του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μοναδικό μεταπολιτευτικό παράδειγμα που πρόεδρος της Βουλής χρημάτισε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτό του Γιάννη Αλευρά, ο οποίος όμως είχε οριστεί ex officio στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα στο μεσοδιάστημα από την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Προεδρία μέχρι την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη. Ήτοι, από τις 9 ως τις 30 Μαρτίου 1985.
Διαβάστε επίσης
Τι ορίζει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Το βιογραφικό του Κώστα Τασούλα
Τασούλας για ΠτΔ: Υποτάχθηκε στους εσωκομματικούς συσχετισμούς ο Μητσοτάκης