Κώστας Καββαθάς: Το υπερόπλο της Πληροφορίας, το δυστοπικό μέλλον και οι εναλλακτικές του Ανθρώπου (Ηχητικό)

Κώστας Καββαθάς: Το υπερόπλο της Πληροφορίας, το δυστοπικό μέλλον και οι εναλλακτικές του Ανθρώπου (Ηχητικό)

Ο Κώστας Καββαθάς, που επί 61 χρόνια υπηρετεί τη δημοσιογραφία κυρίως μέσα από τα λεγόμενα ειδικά-τεχνικά έντυπα και ηλεκτρονικά portals, σε μια συγκλονιστική συζήτηση στον 98.4 με τους χιλιάδες αναγνώστες του, από την προσωπική του περιπέτεια έως τα ταξίδια του σύμπαντος και από τα υπαρξιακά ερωτήματα έως τις δυστοπίες των λεγόμενων μετακοινωνιών και τις εναλλακτικές για τον Άνθρωπο. Ο Κώστας Καββαθάς, μέσα από τις Τεχνικές Εκδόσεις που δημιούργησε το 1968 μαζί με τη σύζυγό του Σοφία Μπλέτσα, προχώρησε σε δεκάδες ειδικές εκδόσεις, όπως οι περίφημοι “4 Τροχοί”.

Η εταιρεία μεγάλωσε και, στα χρόνια που ακολούθησαν, έβγαλε μία πλειάδα νέων τίτλων όπως τα: “Ήχος & Hi-Fi”, “Πτήση & Διάστημα”, “Ταξιδεύοντας”, “2 Τροχοί”, “Σκάφος & Θάλασσα”, “Ηλεκτρονικός Υπολογιστής”, “Video Inn”, “Επιστήμη & Τεχνολογία”, “RAM”, “Γεύση Εποχής”, “Γεύση Κουζίνα”, “Κηποτεχνία”, “Cyber Week”, “Οδηγώντας”, “Στερεοφωνία & Μουσική”, “Μοντέλο”, “Αναλόγιο”. “FORMULA 1”, “RALLY XS” και τόσα άλλα.

Μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε πως στις μέρες μας το απόλυτο υπερόπλο είναι η κατοχή της Πληροφορίας, μόνο που όπως είπε αυτό σήμερα «δεν ανήκει σε λαούς καν κρατικές οντότητες, παρά σε ολίγους κολοσσούς εχόντων και κατεχόντων. Οι κοινωνίες δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτό και πολύ περισσότερο οι νέες γενιές, παρά μόνο ως χρήστες-καταναλωτές, ώστε οι κοινωνίες να οδηγούνται σε απόλυτο έλεγχο ακόμη και με όρους αναπαραγωγής. Μοναδική εναλλακτική για την ώρα, οι αποκαλούμενοι “χάκερ και ψηφιακοί νομάδες ” που θα αμφισβητήσουν τον μοναδικό κυρίαρχο αφήγημα της μοναδικής πληροφορίας και του μοναδικού αντίλογου της».

Ο Κώστας Καββαθάς αναφέρεται στο νέο περιεχόμενο που δίνει η κυριαρχία της Πληροφορίας στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, ενώ αποκαλεί τον θάνατο μία στιγμιαία «τεχνική βλάβη» στο αέναο της ύπαρξης. Όπως λέει, η κατάρρευση των ιδεολογιών και η απουσία «οραμάτων» κάνει τους λαούς να στρέφονται σε θεούς και προφήτες (οι ανατολικοί) και σε τούρμπο και νίτρο (οι δυτικοί).

«Πολλοί θα πουν πως κινδυνολογώ, πως το μέλλον πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις και πως τίποτα δεν άλλαξε σε σύγκριση με τον τρόπο που σκεπτόμασταν πριν από 40 χρόνια. Διαφωνώ. Οι νέοι θα δουν έναν κόσμο που θα είναι χίλιες φορές πιο άγριος από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Οι παλιοί τρόποι (γάμος ή συμβίωση, σεξουαλική επαφή, σύλληψη, γέννηση κ.τ.λ.) θα παραχωρήσουν τη θέση τους στις νέες μεθόδους και όποιος αισθάνεται την ανάγκη να κάνει οικογένεια και να αποκτήσει παιδί ή παιδιά θα παραγγέλνει το “μοντέλο” που επιθυμεί και η Εταιρεία θα του το στέλνει με courier».

Αποκαλεί τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη ως μια μεγάλη «μπούρδα» και αναρωτιέται αν όλα είναι συμπαντικά ρυθμισμένα και από «ποιον ή τι;» ή αν όλα και όλοι τελικά είμαστε μέσα σε ένα διαρκές matrix ως βιο-υπολογιστές.

Πηγή: Νέα Κρήτη 

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει με το Facebook; Κατέβασε ρεπορτάζ των δηλώσεων Μητσοτάκη για τα κενά άμυνας

Βολεύτηκαν με το «Βόρεια Μακεδονία» οι Νεοδημοκράτες!


Επικοινωνιακό «δομικό ανασχηματισμό» Γενικών Γραμματέων ετοιμάζει ο Μητσοτάκης


Κύρτσος: «Βουλιμικός μητσοτακισμός» η κερδοσκοπία στην ενέργεια


Τζο Μπάιντεν: Κλιμακώνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί – Η χαριστική βολή και το «τεστ αντοχής»


Politico: Πρόκειται για το τέλος της Λεπέν;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter