Κόσοβο: Το φυτίλι της σύγκρουσης δεν σβήνει στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Κόσοβο: Το φυτίλι της σύγκρουσης δεν σβήνει στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Ένας πιθανός πόλεμος ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο αποσοβήθηκε προς το παρόν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, αφού σημειώθηκε ένα «σπριντ» κλιμάκωσης το οποίο λίγο έλειψε να τινάξει τα Βαλκάνια στον αέρα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως ο χαρακτηρισμός περί «πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων» παραμένει «ολοζώντανος» μέχρι και σήμερα.

Η κρίση ξεκίνησε μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να απαγορεύσει τη διέλευση των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες. Η αμφιλεγόμενη κίνηση θα «σφράγιζε» την περαιτέρω αποσύνδεση της χώρας από τη σερβική επιρροή. 

Εντούτοις, οι σφοδρές αντιδράσεις από τους Σέρβους που κατοικούν στις βόρειες περιοχές του Κοσόβου, καθώς επίσης η ενεργοποίηση του σερβικού στρατού, κινητοποίησαν τη διεθνή κοινότητα οδηγώντας την κατάσταση προς εξομάλυνση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αποκλιμάκωση επήλθε μετά την υπαναχώρηση του κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτ, ωστόσο πρόκειται για μία υποχώρηση με ημερομηνία λήξης, διότι, η εφαρμογή των αποφάσεων της Πρίστινας ως προς τις σερβικές πινακίδες μένει ανεξίτηλη, απλώς θα εφαρμοστεί τον επόμενο μήνα. 

Όσον αναφορά τη Δύση, η εν λόγω κρίση λίγο έμελλε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα μετόπισθεν της, ενόσω τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ουκρανία και τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο. Για τον λόγο αυτόν, οι πιέσεις προς τη Πρίστινα ήταν άμεσες και συνάμα αποτελεσματικές.

Σε γενικές γραμμές, η Δύση δεν φοβάται ένα πιθανό περιορισμένο επεισόδιο ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο αλλά μια διευρυμένη αντιπαράθεση που θα εμπλέξει και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έτσι και αλλιώς, η αμιγώς σερβική Δημοκρατία της Σέρπσκα που αποτελεί μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει από καιρό δημιουργήσει κλίμα για την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της.  

Την ίδια στιγμή η Ρωσία εμφανίζεται ως κερδισμένη από πιθανή αντιπαράθεση στα Βαλκάνια, αφού μία τέτοια εξέλιξη «τραβάει» τα δυτικά βλέμματα μακριά από την Ουκρανία. Επιπλέον, η Μόσχα σε καμία περίπτωση δε θα αφήσει τον τελευταίο σύμμαχο της στα Βαλκάνια μόνο του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον Ρώσο Γερουσιαστή Βλάντιμιρ Τζαμπάροφ, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι η χώρα του θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια προς το Βελιγράδι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με το Κόσοβο.

Το πώς θα φτάσει η ρωσική βοήθεια εκεί, είναι μία άλλη συζήτηση, αφού η Σερβία είναι περικυκλωμένη από χώρες του ΝΑΤΟ, οπότε η πλάστιγγα δεν θα «έγερνε» στην πλευρά του Βελιγραδίου, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Πρίστινα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter