Κόσοβο: Επιβάλει το ευρώ με την ελπίδα να «φρενάρει» τη σερβική επιρροή – Σοβαρές αντιδράσεις

Κόσοβο: Επιβάλει το ευρώ με την ελπίδα να «φρενάρει» τη σερβική επιρροή – Σοβαρές αντιδράσεις

Σε μια νέα πρόκληση απέναντι στο Βελιγράδι και στην σερβική μειονότητα του Κοσόβου, που έχει και χαρακτηριστικά «τρολαρίσματος» απέναντι στην ΕΕ, προχώρησε η Πρίστινα, καθώς προ ημερών αποφάσισε μονομερώς και χωρίς καμία διαβούλευση να απαγορεύσει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου νομίσματος για συναλλαγές εντός του Κοσσυφοπεδίου, πέραν του ευρώ.

Η απαγόρευση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στις σερβικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, απασχόλησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έφερε αντιδράσεις από την ΕΕ. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το μέτρο θα εφαρμοστεί πλήρως στα τέλη του μήνα, παρότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε θέσει ως ημερομηνία της έναρξης ισχύος του την 1η Φεβρουαρίου. Επισήμως ο στόχος της κίνησης είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραχάραξης του σερβικού δηναρίου, το οποίο από το 2002 χρησιμοποιούνταν παράλληλα με το ευρώ.

Ανεπίσημα, ή τουλάχιστον σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης Κούρτι, στόχος της είναι να περιορίσει την επιρροή της Σερβίας (που πληρώνει ακόμα μισθούς στο βόρειο Κόσοβο και μάλιστα σε δηνάρια) εντός του Κοσσυφοπεδίου. Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για το Κόσοβο στο ΣΑ στις 8 Φεβρουαρίου, από τις αρχές του μήνα η κυβέρνηση Κούρτι έχει κάνει και κινήσεις κλιμάκωσης για να επιβάλλει την απόφαση. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε, στις 3 Φεβρουαρίου κατέσχεσε 4 εκατομμύρια δηνάρια (ακόμα δεν έχει εκδοθεί κάποια σχετική απόφαση για το τι θα τα κάνει), ενώ στις 7 Φεβρουαρίου δεν επέτρεψε την είσοδο σε ένα φορτηγό χρηματαποστολής από την Σερβία.

Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του ΣΑ έγινε ξεκάθαρο ότι η σερβική πλευρά θεωρεί πως αυτή είναι ακόμη μια κίνηση για την καταπίεση της σερβικής μειονότητας από την πλευρά της κυβέρνησης Κούρτι, αφού με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους, που παρέχει η σερβική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την σερβική πλευρά η απόφαση θα πλήξει και τους Αλβανούς συνταξιούχους του Κοσόβου, που λαμβάνουν επίσης τις συντάξεις του σε δηνάρια.

Με τα παραπάνω προφανώς συμφωνούν και οι Σέρβοι του Κοσόβου, οι οποίοι χθες Δευτέρα προχώρησαν σε διαδηλώσεις στην Μιτρόβιτσα με πλακάτα και συνθήματα όπως «έπαιρνα την σύνταξή μου όλη μου την ζωή, δεν θα την δώσω στον Κούρτι», «αυτό είναι κατοχή», «Ευρώπη άνοιξε τα ματιά σου» και «χωρίς κοινωνικά επιδόματα, δεν θα έχουμε καν φαγητό».

Την απόφαση της κυβέρνησης Κούρτι να εργαλειοποιήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα για πολιτικούς σκοπούς, επέκρινε και η ίδια η ΕΕ δια στόματος του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EAAS) Πίτερ Στάνο ο οποίος στις αρχές Φεβρουαρίου δήλωσε πως:

«Η ΕΕ σημειώνει την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσόβου, σχετικά με την διαφάνεια και την σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ροών, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της παραχάραξης, με ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει η αποκλειστική χρήση του ευρώ στην καθημερινότητα των Κοσοβάρων Σέρβων και άλλων κοινοτήτων στην χώρα εξαιτίας της απουσίας πρότερης διαβούλευσης».

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε πως η αποκλειστική χρήση του ευρώ για τις συναλλαγές εντός του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη και στις τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα υποστήριξε, χωρίς να παραθέτει στοιχεία για αυτό πως «πλέον οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί εταίροι μας στηρίζουν την απόφαση αυτή».

Διαβάστε επίσης:

Φρέντι Μπελέρης: Πρόταση εισαγγελέα για φυλάκιση δυόμισι ετών – Στις 28 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη

Πέτρινο τείχος 11.000 ετών βρέθηκε κρυμμένο στη Βαλτική Θάλασσα – Τι λένε οι επιστήμονες (video)

Τα «πηγαινέλα» του προέδρου Μπάιντεν προβληματίζουν τα μέσα δικτύωσης (Video)

Ετικέτες

Documento Newsletter