Την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τη διαμαρτυρία φοιτητών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε στη σύλληψη τριών εξ αυτών, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Δημήτριος Κ. Μαυροσκούφης.
Η συγκέντρωση έγινε την Πέμπτη με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που επιβάλει μεταξύ άλλων την αστυνομική επιτήρηση στα ΑΕΙ.
Η ανακοίνωση του Κοσμήμορα Δ. Μαυροσκούφη
Με ιδιαίτερη ανησυχία και θλίψη πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης ότι κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 εναντίον του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό τον ευφημιστικό τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» σημειώθηκαν επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη τριών φοιτητών, ένας από τους οποίους είναι φοιτητής του Τμήματος Φιλολογίας τηςΦιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Δεν είμαι, βέβαια, σε θέση να γνωρίζω τα ακριβή περιστατικά που οδήγησαν στη σύλληψη των φοιτητών. Ωστόσο, ως Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω την αντίθεσή μου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τις αστυνομικές δυνάμεις η διαμαρτυρία των παιδιών, που, ακόμη κι αν κάνουν λάθος, έχουν το δικαίωμα να νοιάζονται για τα τεκταινόμενα στον χώρο της εκπαίδευσης και να αγωνιούν για το μέλλον τους. Άλλωστε, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας καθίσταται πολύ πιο ισχυρό, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Συγκλήτων διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ή το απέρριψε. Θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων, αν και εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδίως εκείνες που αφορούν τη μόνιμη παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος μέσα στα Πανεπιστήμια, τους ακραίους μηχανισμούς ελέγχου με φυσικά και τεχνολογικά μέσα και τις υπερβολικές πειθαρχικές διαδικασίες, ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη.
Ως δάσκαλος για πάνω από σαράντα χρόνια και Κοσμήτορας της αρχαιότερης Σχολής του Πανεπιστημίου μας για περίπου μία επταετία έχω καθήκον να συστήσω σε όλους και όλες ψυχραιμία. Η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας.
«Αι δεύτεραί πως φροντίδες σοφώτεραι» (Ευριπίδης, Ιππόλυτος, στ. 436). Κι αυτό πρέπει να ισχύει πρωτίστως για τους
μεγαλύτερους, ιδίως για τους ιθύνοντες.
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής
Καθηγητής Δημήτριος Κ. Μαυροσκούφης