Ξεπέρασαν σήμερα Δευτέρα τους 100 οι ασθενείς με κορονοϊό γιατροί και νοσηλευτές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νοσούντες είναι συγκεκριμένα 101, ενώ περίπου 500 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μάλιστα τέσσερις από τους ασθενείς νοσηλεύονται.
Σημαντικό πρόβλημα έχει προκληθεί εν τω μεταξύ στα κέντρα υγείας Πολυχνίτου και Καλλονής στη Λέσβο τα οποία θα παραμείνουν κλειστά για επτά ημέρες. Εκεί, όπως πληροφορείται το documentonews.gr, θετική στον κορονοϊό έχει βρεθεί η μαία, με αποτέλεσμα 50 εργαζόμενοι στα δύο κέντρα υγείας να έχουν τεθεί σε επταήμερη καραντίνα, απόφαση την οποία οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν επικίνδυνη, ζητώντας να παραμείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες.
Στο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία” θετικές στον κορονοϊό βρέθηκαν ακόμη δύο νοσηλεύτριες. Έτσι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα έξι, ενώ 30 ακόμη εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και πολλοί ακόμη ελέγχονται εργαστηριακά.
Πάντως, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό, “ξεφεύγουν” και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς, ενώ λόγω ανεπάρκειας στα μέσα προστασίας για το προσωπικό νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα πολλοί εργαζόμενοι.
Η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα, είναι ο εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών και η γρήγορη έκδοση αποτελεσμάτων, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη να επανέλθει η δεκατετραήμερη κραντίνα για το προσωπικό.
Τέλος καταγγέλλει ως απαράδεκτη την έλλειψη μασκών και στολών υψηλής προστασίας, αφού σε νοσοκομεία αναφοράς όπως το Αττικό ή το “Παπανικολάου” σε γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται σε τμήματα με νοσούντες από κορονοϊό, παρέχεται μόνο μία μάσκα για ένα οκτάωρο.
“Τους υποχρεώνουν λόγω ελλείψεων στα υλικά να φοράνε ακόμη και την ειδική στολή για όλο το οκτάωρο. Δεν μπορούν να πάνε ούτε τουαλέτα.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να προμηθευτούν μάσκες και στολές υψηλής προστασίας τα νοσοκομεία. Διαφορετικά θα αρρωστήσει όλο το έμπειρο και μάχιμο προσωπικό των νοσοκομείων” λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος.