Στη χώρα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 26 κρούσματα της παραλλαγής του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού που έλαβε χώρα στο υπουργείου Υγείας.
Το «σήμα» για τη διεξαγωγή σύσκεψης δόθηκε μετά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η οποία προειδοποιούσε τις χώρες της ΕΕ για τις παραλλαγές του κορονοϊού που εξαπλώνονται ραγδαία στην περιοχή.
Επικεφαλής της σύσκεψης ήταν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Άννα Παππά.
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ECDC και τη διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωράμε στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και η κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των πολιτών» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Θάνος ανέφερε ότι: «Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορωνοϊού στη χώρα μας».
«Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.
Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν», τόνισε.