Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα «ορφανά» κρούσματα

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα «ορφανά» κρούσματα

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να χαρακτηρίζει τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης «περιορισμένο» ωστόσο αυτό ο αριθμός δείχνει ότι η διασπορά στην κοινότητα μπορεί να αφορά σε αρκετές εκατοντάδες κρούσματα.

Όπως εξήγησε ο κ Τσίόδρας «Το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα “ορφανά” κρούσματα δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πανικοβαλλόμαστε. Υπάρχει πολλή περισσότερη διασπορά γρίπης στην κοινότητα αυτή την εποχή. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καθυστέρηση της διασποράς είναι απαραίτητη με σκοπό να συμπέσει όσο το δυνατόν λιγότερο με την γρίπη ώστε να σταματήσει να δέχεται τόσες πιέσεις το σύστημα υγείας αλλά να διευκολυνθεί και η επιτήρηση του ιου στη χώρα καθώς σε αυτή την φάση κυκλοφορεί και γρίπη και κορονοιός που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα «Θυμηθείτε εδώ ότι ταυτόχρονα με τον νέο κορονοϊό κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, και η γρίπη η οποία εμφανίζει και αυτή πυρετό και βήχα.Είναι χαρακτηριστική, λοιπόν, εδώ η δυσκολία στην επιτήρηση, το να επιτηρείς, δηλαδή, δύο νόσους ταυτόχρονα που κάνουν τα ίδια συμπτώματα», εξήγησε ο κ Τσιόδρας.

Τα «ορφανά» που θα εντοπιστεί η πηγή τους

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα έδωσε ο κ Τσιόδρας που καταδεικνύει ότι ορισμένα κρούσματα που τα οποία αρχικά δεν έχει προσδιοριστεί η εστία μετάδοσης τους μπορεί τις επόμενες μέρες να γνωρίζουμε από πού κόλλησαν «Ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, στην ουσία ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία. Δεν μπορεί να τα ξέρουμε όλα real time. Μερικά τα μαθαίνουμε σε 7 ημέρες, σε 10 ημέρες».

Ετικέτες

Documento Newsletter