Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση με την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι για το επόμενο διάστημα.
«Την Κυριακή είχαμε 176 εισαγωγές και μεγάλη αύξηση. Από τις 30 Μαΐου που είχαμε 87 εισαγωγές κατά μέσο όρο και τώρα κατά μέσο όρο 130, συμπεραίνουμε πως υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 60% με 70% μέσα σε 10 μέρες», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Ιατρικής και ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
«Με βάση αυτά που ξέρουμε και την εμπειρία μας από την Όμικρον 2, οι νέες εισαγωγές και η αύξηση των νοσηλειών αντιστοιχούν σε πάνω από 15 χιλιάδες κρούσματα. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνονται τεστ. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, αλλά η κοινωνία “βράζει” κι αυτό φαίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ ήμασταν στις 70, έχουμε πάει στις 140 ακατέβατα τώρα. Που σημαίνει ότι έχουμε κρούσματα που δεν τα καταγράφουμε», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.
Με τη σειρά του, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο MEGA, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι η ικανότητα των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5 του κορονοϊού να «προσπερνούν» τα αντισώματα του οργανισμού, είτε από φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμό, είναι αυτή που τροφοδοτεί το εν εξελίξει κύμα κρουσμάτων.
«Η αύξηση που βλέπουμε αυτή την στιγμή είναι συστημική, σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχει σχέση με τη χρήση της μάσκας, που στις περισσότερες χώρες έχει γίνει (σ.τ.σ. προαιρετική) τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για αύξηση που οφείλεται σε δύο υποπαραλλαγές, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Δεν είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει η μάσκα, πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί για το πώς θα αντιμετωπίστεί αυτή η άνοδος (σ.τ.σ. των κρουσμάτων)», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σημείο lockdown μετά τον Σεπτέμβριο, έχει αποκλειστεί. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία ένταση που οφείλεται σε δύο συγκεκριμένες υποπαραλλαγές, δεν έχει καμία σχέση με το τι θα δούμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουμε μία αύξηση της επιδημικότητας, θα την αντιμετωπίσουμε εκείνη την χρονική στιγμή, ανάλογα με το τι έχει συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο».
Εξήγησε ότι «την αύξηση αυτή των κρουσμάτων θα την είχαμε έτσι κι αλλιώς, είναι σε όλη την Ευρώπη, που έχει σταματήσει τη χρήση της μάσκας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι σε όλες τις χώρες … τουλάχιστον 30 χώρες είχαν αύξηση, πάνω από 20 είχαν αύξηση άνω του 30%… Η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 που έχουν ελαφρά καλύτερη διαφυγή από τα αντισώματα. Γι’ αυτό βλέπουμε αύξηση και στις επαναμολύνσεις … Το χαρακτηριστικό που έχουν είναι ότι ξεφεύγουν καλύτερα, από προηγούμενη νόσηση και εμβολιασμό. Είναι αυτό που λέγεται “αντιγονική μετατόπιση”, την περιμένουμε, μια-δυο τέτοιες αντιγονικές μετατοπίσεις το χρόνο. Όσο περνάει ο καιρός λογικά θα είναι πιο ήπιες. Αυτό που βλέπουμε τώρα, το είδαμε στην Πορτογαλία που τώρα βγαίνει από αυτή τη φάση, με περίπου 80% της πίεσης που έζησε με την Όμικρον. Θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε ιδιαίτερα μέτρα, αν και δεν μπορώ να το προκαταλάβω».
Απαντώντας εξάλλου για το τι ισχύει σήμερα ως προς τους περιορισμούς, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «για άτομα που βγαίνουν θετικά σε τεστ συστήνεται απομόνωση επί 5 ημέρες. Αν μετά τις 5 ημέρες δεν υπάρχουν συμπτώματα, μπορούν θεωρητικά να κυκλοφορήσουν, με μάσκα υψηλής προστασίας για άλλες 5 ημέρες».
Ως προς το μέχρι πού θα φτάσει το σε εξέλιξη κύμα κρουσμάτων, ο ίδιος εκτίμησε ότι «το ταβάνι που θα δούμε στα κρούσματα θα είναι στις 20.000, δεν θα το ξεπεράσουμε. Η έλευση αυτών των κυμάτων γίνεται ταχέως στην αρχή και μετά αποσβαίνεται πιο βραδέως. Θεωρώ ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα έχει φτάσει η κορύφωση».
Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στα εμβόλια, καθώς απαντώντας στο αν βλέπει να έρχεται μονοδοσικό ετήσιο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε «εμβόλιο που έχει βγάλει η Moderna, διδύναμο, που φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα στην Όμικρον. Δεν το αποκλείω να χρειαστεί, να το κάνουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ίσως να είναι πιο αργά».
«Η τέταρτη δόση (σ.τ.σ. των υφιστάμενων εμβολίων) στο γενικό πληθυσμό θεωρώ ότι θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων, που ακόμη δεν την έχουμε», προσέθεσε.