Κορονοϊός: Τα νέα θλιβερά ρεκόρ και ο κυβερνητικός πανικός με φόντο τα σχέδια για αγορά και σχολεία

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται πως εντείνονταν οι συζητήσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια περί εφαρμογής σχεδίου που θα περιελάμβανε μέτρα για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς αλλά και των σχολείων, με ημερομηνίες όπως η 5η Απριλίου να «φιγουράρει» στα ρεπορτάζ, ως ενδεικτική σχετικά με το restart του λιανεμπορίου.

Ωστόσο, τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, κάθε άλλο παρά σιγουριά, δεν προσφέρουν στην κυβέρνηση, η οποία ούτως η άλλως έχει αντιμετωπίσει με σπασμωδικό τρόπο το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει στην πανδημία του κορονοϊού, αποδεικνύοντας την έλλειψη ηρεμίας αλλά και πλάνου για την απορρόφηση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Το απόγευμα της Τρίτης καταγράφηκε αριθμός – ρεκόρ όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, όταν και σημειώθηκε η έξαρση του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ο αριθμός των περιπτώσεων του 24ωρου ήταν μεγαλύτερος των 4.000 (4.340). Παράλληλα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 741, δείγμα ότι το ΕΣΥ τελεί υπό καθεστώς… ασφυξίας, ενώ 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης: Θλιβερά ρεκόρ: 4.340 κρούσματα κορονοϊού, πάνω από 2.000 στην Αττική – 72 θάνατοι – 741 στις ΜΕΘ

Βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει, η «επιτελική κυβέρνηση» έδειχνε (τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση των νέων θλιβερών επιδημιολογικών ρεκόρ) αποφασισμένη να προχωρήσει στις πρώτες κινήσεις για σταδιακή άρση των μέτρων, όπως η εφαρμογή του click away στα καταστήματα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων. Μέτρα που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση είχε ως στόχο να ανακοινώσει σε ορίζοντα δεκαπενθημέρου.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα πιθανώς να αλλάξουν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, που όλο αυτό το διάστημα έχει δείξει επιρρεπής στις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής και τις ενέργειες υπό καθεστώς… πανικού, οι οποίες (βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων) περισσότερο δυσχέραναν, παρά ωφέλησαν την κοινωνία και δη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με το προσωπικό του να έχει πάρει εδώ και έναν χρόνο στις «πλάτες» του τη μάχη κατά της πανδημίας, λαμβάνοντας ελάχιστη έως… μηδαμινή βοήθεια από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στις τάξεις των λοιμωξιολόγων φαίνεται να υπάρξουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια περί σταδιακού ανοίγματος. Η συνεδρίαση της Επιτροπής την Τετάρτη αναμένεται να φανερώσει τις νέες εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων (4.000+ κρούσματα και 740+ διασωληνωμένοι), με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ισχυρές ενστάσεις και επιφυλάξεις όσον αφορά το σενάριο της μερικής άρσης του lockdown από την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ετικέτες