Κορονοϊός: Τα δεδομένα «φρενάρουν» την «επιτελική» αισιοδοξία – Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Τα δεδομένα «φρενάρουν» την «επιτελική» αισιοδοξία – Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης μοίρασε… αισιοδοξία με τη σέσουλα, εκφράζοντας ελπίδες ακόμη και για τερματισμό του lockdown στην Αττική από την 1η Μαρτίου. Πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα έρχονται να «σκεπάσουν» το αφήγημα της κυβέρνησης, με την πίεση στο ΕΣΥ να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται σε τετραψήφια επίπεδα.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παράταση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Ταραντίλης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να… διαψεύδουν τόσο εκείνον, όσο και την κυβέρνηση, την ώρα που ένας – ένας οι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για ανάγκη παράτασης του lockdown.

Στα ύψη τα κρούσματα, άνοδος στους διασωληνωμένους

Στα 37.009 τεστ τα οποία πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού. Αριθμός που εντείνει την ανησυχία στις τάξεις των ειδικών, σχετικά με την εξάπλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ανοδική τάση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, με τον ΕΟΔΥ να αναφέρει 320, γεγονός που αποδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, 27 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Στα ύψη ξανά τα κρούσματα με 1400 νέα – 320 στις ΜΕΘ και 27 θάνατοι

Η Π.Ε Αττικής παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, καθώς καταγράφηκαν 687 κρούσματα σε σύνολο 1.400 στην επικράτεια, με τη Θεσσαλονίκη (όπου εντοπίζεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα) να καταγράφει 160.

Διαβάστε επίσης: Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Απουσία… πράσινου στον χάρτη του ECDC

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παρουσιάζεται γλαφυρά και μέσω του χάρτη που αναρτά σε εβδομαδιαία βάση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η περιοχή της Ηπείρου εμφανιζόταν με πράσινο χρώμα, ήτοι παρουσίαζε μικρό ποσοστό θετικότητας κρουσμάτων, ωστόσο πλέον, το χρώμα που κυριαρχεί στις περιοχές της χώρας είναι το πορτοκαλί και το κόκκινο.

Στο κόκκινο χρώμα, (όπου εντοπίζεται θετικότητα τεστ άνω του 4% με παραπάνω από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες) παρατηρούμε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Αχαΐα.

Εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει την κοινότητα των λοιμωξιολόγων είναι η γρήγορη εξάπλωση των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Documento Newsletter