Κορονοϊός: Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown στην Αττική – Τι λένε οι ειδικοί για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown στην Αττική – Τι λένε οι ειδικοί για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις

Το ζήτημα των μεταλλάξεων σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική είναι το ζήτημα που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι βάζουν πάνω στο τραπέζι ακόμα και το lockdown τύπο Πάτρας. 

Αυτό σημαίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, όπως ισχύει σήμερα κατ’ εξαίρεση για την «κόκκινη» Αττική, ένα σενάριο το οποίο είχε συζητηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση των ειδικών ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε τελικά.

Καθώς όμως ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10, ο προβληματισμός και η ανησυχία των ειδικών μεγαλώνει. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ειδικά στην Αττική όπου καθημερινά εντοπίζονται τα μισά κρούσματα κορονοϊού, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας τους 50 με 80 ασθενείς την ημέρα. 

Μέσα σε 1 εβδομάδα τα κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

«Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις

Το ζήτημα των μεταλλάξεων είναι επίσης ένα βασικό θέμα που εξετάζεται από τους ειδικούς. O καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας LSE Ηλία Μόσιαλο, το εμβόλιο της Johnson&Johnson έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στις σοβαρές περιπτώσεις του νοτιοαφρικανικού στελέχους. «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τώρα για το εμβόλιο της Novavax. Δεν ξέρουμε ακόμα για το εμβόλιο της AstraZeneca» δήλωσε επίσης ο κ. Μόσιαλος στον ΑNT1, προσθέτοντας πως «Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως τα εμβόλιά τους “δουλεύουν” για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Star, υποστήριξε πως «φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά», αναφερόμενος στο σκεύασμα της Moderna, ενώ εκτίμησε ότι επειδή το εμβόλιο της Pfizer «είναι παρόμοιας τεχνολογίας» θα είναι και αυτό αποτελεσματικό απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Ετικέτες

Documento Newsletter