Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων σε Γερμανία και Τσεχία – Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown προειδοποιεί η Μέρκελ

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων σε Γερμανία και Τσεχία – Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown προειδοποιεί η Μέρκελ

Ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψε η Γερμανία σε ημερήσια βάση το περασμένο 24ωρο, καθώς εντοπίστηκαν άλλα 6.638, με το σύνολό τους να φθάνει τα 341.223, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6.294 μολύνσεις και είχε καταγραφεί την 28η Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 33 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να αυξάνεται στους 9.710 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία καταγράφει σχετικά χαμηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων ως εδώ. Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό σημειώνει αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Δεν αντέχει δεύτερο lockdown η Γερμανία

 Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως ενδέχεται να φθάσουν τα κρούσματα ακόμη και τους 19.200 σε ημερήσια βάση αν η καταγραφόμενη τάση συνεχιστεί. Προειδοποίησε ωστόσο σε δραματικό τόνο, ότι η χώρα δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία». Κάλεσε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

«Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι σήμερα, προκειμένου να έχουν καλή ζωή αύριο και μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής, σύμφωνα με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, συνεδρίασης επτά ωρών με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. «Μέχρι τώρα τα πήγαμε καλά, καλύτερα από κάποιες γειτονικές χώρες. Δεν πρέπει να παραδοθούμε στον ιό, πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», τόνισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην Γερμανία.

«Κοινός στόχος αποτελεί η δυνατότητα ιχνηλάτησης όλων των επαφών κάθε κρούσματος. Πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη. Βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Είναι σαφές: πρέπει να την σταματήσουμε, διαφορετικά όλο αυτό δεν θα τελειώσει καλά», επέμεινε.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μέρκελ αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Το θέμα δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας. Είναι και οι οικονομικές εξελίξεις, που εξαρτώνται από τον βαθμό της επιβάρυνσης που θα δεχτούμε λόγω κορονοϊού. Αυτό λοιπόν που ωφελεί την υγεία, ωφελεί και την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι το τρέχον έτος, η Γερμανία δανείστηκε επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ευρώ. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα, όπως κάναμε την άνοιξη», υπογράμμισε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί πρέπει να κατέβουν».

Προηγουμένως γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς. «Οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά σκληρές για να αποσοβηθεί το κακό. Αυτό που κάνουμε εδώ απλώς δεν αρκεί», φέρεται να είπε η Καγκελάριος, σύμφωνα με συνομιλητές της, επισημαίνοντας ότι κάθε κρατίδιο αναζητά «παραθυράκι». «Αυτό με ενοχλεί. Κι ο κατάλογος των υγειονομικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν τα κατάφεραν ολοένα θα μεγαλώνει», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το δυσκολότερο θέμα στη συζήτηση ήταν η απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία σε επισκέπτες προερχόμενους από «περιοχές κινδύνου». Εναντίον του μέτρου έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί οι επικεφαλής τουλάχιστον πέντε κρατιδίων, στηρίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του Άρμιν Λάσετ (CDU). Το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι φθινοπωρινές σχολικές διακοπές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε πως η Γερμανία θα δει τις επόμενες ημέρες, αν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για τον έλεγχο της διάδοσης του κορονοϊού είναι αρκετά σκληρά και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να επιμείνουν στους κανόνες για να κρατηθούν οι μολύνσεις σ’ ένα διαχειρίσιμο επίπεδο.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ανίσχυροι έναντι αυτού του ιού. Μπορούμε να κάνουμε κάτι, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα τη διαφορά», δήλωσε σήμερα ο Σπαν στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό «αν είμαστε προσεκτικοί ο ένας με τον άλλον και κρατήσουμε τον αριθμό των νέων μολύσεων σ’ ένα επίπεδο που να μπορούμε να χειριστούμε», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Τσεχία: Αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε και η Τσεχία η οποία ανακοίνωσε 9.544 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων covid-19 στη χώρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στον Οκτώβριο και ανέρχεται πλέον σε 139.290, με τη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων να είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των μολύνσεων παγκοσμίως.

Documento Newsletter