Το ξέσπασμα του κορονοϊού, έχει επηρεάσει σαφώς την παγκόσμια οικονομία όπως και τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα.
Τα σκόρδα, το τζίντζερ και το τσίλι είναι μερικά από τα προϊόντα που σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times, έχουν αυξηθεί οι τιμές τους εξαιτίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται την εταιρεία δεδομένων Mintec, ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των τιμών σε αυτά τα προϊόντων. Από την στιγμή της εμφάνισης του κορονοϊού έχουν σημειώσει άνοδο 17%, αντανακλώντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε αγροκτήματα και δίκτυα διανομής.
Η άνοδος αυτή έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σκόρδου, το 47% της αγοράς τζίντζερ και το 20% της αγοράς τσίλι, σύμφωνα με την Mintec.
Εξαγωγέας με έδρα τη Σιγκαπούρη αναμένει μάλιστα να υπάρξουν επιπτώσεις και σε άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αφυδατωμένων λαχανικών, των αποξηραμένων κρεμμυδιών και της πάστας ντομάτας.
«Δεν έχουμε λάβει τίποτα από την Κίνα από τα τέλη του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ολλανδός εισαγωγέας Danny Deen. «Και ακόμα δεν είναι σαφές πότε θα ανοίξουν ξανά οι αποθήκες τους». Ο Deen και άλλοι εισαγωγείς αναζητούν στην Ισπανία, στη Χιλή ή Αίγυπτο για να γεμίσουν τα αποθέματά τους.
Η έλλειψη ήδη σπρώχνει τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα. Σύμφωνα με τον Deen η τιμή του σκόρδου από την Ισπανία αυξήθηκε περίπου 25%, δηλαδή από 2,20 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80 ευρώ, μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η κατάσταση με το τζίντζερ είναι ακόμα χειρότερη. «Στις 30 Ιανουαρίου ένα κουτί 13 κιλών τζίντζερ κόστιζε 22 ευρώ, ενώ τώρα έχει φτάσει στα 41 ευρώ».