Κορονοϊός: Οι ασθενείς που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε στην σημερινή ενημέρωση μετά την ηλικιακή ομάδα που ξεκινησε σήμερα να εμβολιάζεται ακολουθούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ποια είναι αυτά τα υποκείμενα νοσήματα

  • Είναι η μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Δεύτερη κατηγορία είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5.
  • Ακολουθεί η κυστική ίνωση.
  • Ο καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Είναι το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διάμεση πνευμονοπάθεια.
  • Επίσης σοβαρή ηπατική νόσος, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Down.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται η σχετικά γρήγορη μετάπτωση από την μια ηλικία στην άλλη αυτών των νοσημάτων.

Τα πρώτα είναι τα χρόνια καρδιολογικά νοσήματα.

Ακολουθεί ο σακχαρώδης διαβήτης, η νοσογόνος παχυσαρκία– με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40- χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ο καρκίνος , η ανοσοκαταστολή– ηπιότερη από την ανοσοκαταστολή στην κατηγορία με το λίαν αυξημένο κίνδυνο- η χρόνια νεφρική νόσος, η χρόνια ηπατική νόσος, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές του σπληνός, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσος, σοβαρή αναπηρία και τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για τους  φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που εξαρτώνται λόγω του ότι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Οπώς εξήγησε η κ Θεοδωρίδου η ανεύρεση αυτών των ατόμων θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου, το ICD 10 ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. «Είναι μία ευκαιρία υπενθύμισης, ότι η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση και στην ανεύρεση των ασθενών που πρόκειται να εμβολιαστούν» ανέφερε η ίδια.

Ετικέτες