Κορονοϊός: Ο Περισσός σε… πανεξόρμηση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πολύμορφες δράσεις ξεδιπλώνει το ΚΚΕ, επιδιώκοντας να στέλνει καταιγιστικά το μήνυμα ότι τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων «δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

Ο Περισσός, θέτοντας στις παρεμβάσεις του, σαν προμετωπίδα το σύνθημα «μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί», θυμίζει ότι οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας υπήρχαν και πριν από την πανδημία και τώρα τώρα ο κίνδυνος από τη λοίμωξη Covid-19 τις φανέρωσε πιο έντονα και χωρίς ψιμύθια. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, όλα αυτά συνδέονται με την καπιταλιστική ανάπττυξη, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, στις παρεμβάσεις τους στελέχη του Περισσού και βέβαια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναδεινύουν το ζήτημα των επιπτώσεων από την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας για τη στήριξη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Παράλληλα, όμως, με τις δράσεις τους τα στελέχη του ΚΚΕ λειτουργούν και σαν ενισχυτές της φωνής των υγειονομικών που δίνουν την μάχη κατά των επιπτώσεων από τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή , καθώς και άλλων εργαζομένων που υφίστανται τα κυβερνητικά μέτρα κατά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ήδη, εδώ και τρεις ημέρες καλλιτέχνες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, συγκεντρώνουν υπογραφές σε κείμενο με το οποίο ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σωθούν ζωές, να ανοίξουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας , και να μην επικρατήσει ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις. «Δεν αρκούν, σήμερα, τα λόγια συμπόνιας. Απαιτείται έμπρακτη, αγωνιστική αλληλεγγύη. Γιατί ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός μας αγώνας! Γιατί η διεκδίκηση δε μπορεί να μπει στην καραντίνα! Μένουμε δυνατοί! Δε μένουμε σιωπηλοί!», δηλώνουν εκατοντάδες καλλιτέχνες που υπογράφουν.

Παράλληλα, από την Τρίτη (31.3.2020), το portal 902.gr (και το κανάλι του στο youtube) εγκαινιάζει μια σειρά τηλε-συνεντεύξεων και δίνει βήμα για να ακουστεί δυνατά η φωνή ιατρών, νοσηλευτών, άλλων εργαζομένων αλλά και Ελλήνων μεταναστών, που βιώνουν την πανδημία στο εξωτερικό, είτε ως υγειονομικοί, είτε ως εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους.

Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις παρεμβάσεις του καλεί τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση. Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1 (30.3.2020) «βαδίζουμε και σε όλη την Ευρωζώνη και την ΕΕ, αλλά και σε άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες σε νέα κρίση που ενδέχεται να είναι βαθιά ή και πιο βαθιά από την προηγούμενη». Σημείωσε ότι ο

κορωνοϊός απλώς θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, «λειτουργεί ως καταλύτης μιας ήδη υπάρχουσας κατάστασης ύφεσης και κρίσης, κι αυτό το βλέπουμε να έρχεται. Το θέμα είναι ότι τα μόνιμα υποζύγια είναι οι εργαζόμενοι». Ετσι, σημειώνει ότι «κι από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να είμαστε κάθετοι όχι μόνο απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και σε όλα τα μέτρα που έχουν έρθει κι αυτά που έρχονται, με αφορμή την πανδημία».

Παράλληλα, στηλίτευσε κυβερνητικές πρακτικές όπως την αναστολή της λειτουργίας των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων, για να μετακινήσουν προσωπικό από αγροτικούς γιατρούς σε νοσοκομεία, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους κατοίκους της υπαίθρου. Για να τονίσει μετ΄επιτάσεως: « Η εκμίσθωση, επίσης, κλινών από ιδιώτες και μάλιστα να πληρώνει το κράτος από 800 ευρώ την κλίνη στον ιδιώτη καπιταλιστή επιχειρηματία της υγείας, σε 1600 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο ποσό, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, είναι απαράδεκτο γεγονός. Αυτό δεν έχει να κάνει με επίταξη, ούτε με πρόθεση επίταξης».

Οσον αφορά στα νέα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (31.3.2020), το ΚΚΕ σημειώνει ότι στο όνομα της “έκτακτης ανάγκης”, δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που επιδιώκεται να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις απολύσεις που έχουν γίνει και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους ανέργους, πέρα από την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 100.000, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες.

Πάντως, είναι ενδιαφέρον ότι ο Περισσός εξαπέλυσε πυρά και κατά της ΝΔ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη μείωση μισθών βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων. Θεωρεί ότι πρόκειται για στοιχεία υποκρισίας και δημαγωγίας αυτές τις δύσκολες ώρες με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. «Αν θέλουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλά κόμματα, μπορούν να υιοθετήσουν την πάγια πρόταση του ΚΚΕ για μόνιμη -και όχι μόνο επ’ αφορμή της πανδημίας- δραστική μείωση των μισθών βουλευτών κι άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων», σημείωσε το ΚΚΕ. Παράλληλα, ο Περισσός για μια ακόμα φορά υπενθύμισε ότι σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΚΚΕ, η βουλευτική αποζημίωση «κατατίθεται εξ ολοκλήρου στο Κόμμα για την οργάνωση της λαϊκής διεκδίκησης και πάλης».