Τα περιθώρια έχουν στενέψει για την ελληνική κυβέρνηση η οποία διαπιστώνει πως το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης δεν πιάνει και τα κρούσματα στην Αττική ανεβαίνουν συνεχώς με αποτέλεσμα η ενεργοποίηση νέων μέτρων να είναι αναπόφευκτη.
Με τον αριθμό των περιστατικών στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να διατηρούνται σε αριθμό μεγαλύτερο των 100 ημερησίως (τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 102), η εισήγηση των λοιμωξιολόγων βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, που θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα την Τρίτη και θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου.
Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική κρίθηκε σοβαρή αφού 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων ήταν τριψήφιος αριθμός. Η μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς.
Έτσι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας έγιναν εισηγήσεις για μέτρα στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τόσο την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, την αναστολή λειτουργίας θεάτρων και κινηματογράφων (εκτός των θερινών) για ορισμένο χρονικό διάστημα, την αναβολή συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους αλλά και την περαιτέρω μειωμένη παρουσία κόσμου σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμους και βαπτίσεις, δηλαδή από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά. Τέλος, περιοριστικά μέτρα εισηγήθηκαν οι ειδικοί και για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες ώστε να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού.