Κορονοϊός: Μετά το μπάχαλο για τα σχολεία, αποφασίζουν σήμερα για νέο lockdown ή μερική άρση των μέτρων

Μόνο σύγχυση προκαλεί η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημία η οποία λαμβάνει κάθε μία ώρα και διαφορετική απόφαση τόσο στο ζήτημα των σχολείων όσο και στο λιανεμπόριο.

Μετά το χθεσινό επιτελικό μπάχαλο όσον αφορά τα σχολεία, που άλλα έλεγε η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη το πρωί κι άλλα το υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι, σήμερα Παρασκευή οι ειδικοί επιστήμονες θα αποφασίσουν εάν θα ξαναδώσουν το «πράσινο φως» για το click away και τα κομμωτήρια με τις ανακοινώσεις να αναμένονται διά στόματος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά το απόγευμα.

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο Σάββατο καθολικό lockdown για μόνο μία εβδομάδα, κλείνοντας  γι’ ακόμα μία φορά το λιανεμπόριο και αναστατώνοντας τους καταστηματάρχες, όπως φαίνεται τώρα όχι μόνο όλα είναι στο αέρα για την παράτασή του εάν το αποφασίσει η Επιτροπή των ειδικών αλλά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυστηροποιήσει τα μέτρα αν κριθεί αναγκαίο όπως προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κακός συνδυασμός

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και μερικές ημέρες πως το ιικό φορτίο θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες λόγω της μεγάλης κινητικότητας που παρατηρήθηκε την περίοδο των εορτών. Επιπλέον, οι εικόνες τα Θεοφάνια μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης στην Εκκλησία δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τους λοιμωξιολόγους να φοβούνται ένα τρίτο κύμα. 

Η συνδυαστική επαναφορά σχολείων και λιανεμπορίου αποτελεί τον κύριο προβληματισμού των περισσότερων ειδικών κάνοντάς τους επιφυλακτικούς για το αν πρέπει να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο από Δευτέρα, έστω και με τη μορφή click away.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και παραδείγματος χάρη οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας» εξήγησε με τη σειρά του  o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega.

Ανησυχητική είναι πάντως η αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο ιικό φορτίο της Αττικής, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε ολόκληρη την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υψηλή, παρά το γεγονός ότι η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων συνεχίζεται αλλά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ετικέτες