Κορονοϊός: Μετά την απραξία επιχειρούν με ημίμετρα να ανακόψουν την έξαρση – Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Μετά την απραξία επιχειρούν με ημίμετρα να ανακόψουν την έξαρση – Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους

Να αναχαιτίσει το τέταρτο κύμα με μέτρα- ασπιρίνες αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά τη δική της απραξία προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση την ώρα που τα κρούσματα έχουν πλέον μια ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία.

Έπειτα από σειρά συνεδριάσεων τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε για μία ακόμη φορά πως ο αποκλεισμός των εμβολιασμένων είναι η λύση στο πρόβλημα και όχι να πείσουν στοχευμένα όσους πολίτες διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις για το εμβόλιο. Καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας έχει φτάσει και πάλι στο απροχώρητο με σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό λόγω των αναστολών σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών περιστατικών Covid, το υπουργείο Υγείας επιμένει να σέρνεται πίσω από μια παγιωμένη κατάσταση με την κυβέρνηση να επιμένει σε ημίμετρα που βάζουν στο στόχαστρo τους ανεμβολίαστους υιοθετώντας μια εκδικητική στάση.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα λοιπόν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου

-Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.

-Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.

-Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένου για τις αναγκαίες δραστηριότητες, όπως για την προμήθεια τροφίμων (σούπερ μάρκετ), για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.

-Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.

-Διπλασιασμός προστίμων

Αντίθετα, δε θα υπάρχει επίσης υποχρέωση για τεστ σε όσους προσέρχονται σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία.

Εκτός των περιοριστικών μέτρων η Εκκλησία

Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε στα μέτρα που υιοθέτησε να εξαιρέσει και πάλι την Εκκλησία δείχνοντας πως δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο μαζί της χαρακτηρίζοντάς την ως «αναγκαία δραστηριότητα».

Οι εικόνες από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη με πιστούς να προσκυνούν τις εικόνες χωρίς μάσκες αλλά και τον συνωστισμό που υπήρξε χωρίς ίχνος μέτρων προστασίας, είναι χαρακτηριστικές για την ευκολία που μπορεί να υπάρξει σε αυτές τις περιπτώσεις η εξάπλωση της πανδημίας. Την στιγμή μάλιστα που ξεκινάει και η εορταστική περίοδος ενόψει των Χριστουγέννων.

Κουβέντα για τα ΜΜΜ

Παράλληλα, κανένα μέτρο δεν ανακοινώθηκε για τα ΜΜΜ προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση όταν μάλιστα έχουν αναγνωριστεί ως εστίες υπερμετάδωσης του ιού. Η έναρξη του δακτυλίου έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση στα ΜΜΜ αφού πολλοί επιλέγουν πλέον να κινηθούν με τα μέσα, ωστόσο η κυβέρνηση γύρισε το κεφάλι στις καθημερινές εικόνες συνωστισμού.

Με φόβο τα πρόστιμα

Και αφού η κυβέρνηση πέταξε το «μπαλάκι» στους καταστηματάρχες, τους οποίους υποχρεώνει να κάνουν τους ελέγχους στους πελάτες, στη συνέχεια ανακοίνωσε και διπλασιασμό των προστίμων τα οποία θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα συγκεκριμένα μαγαζιά.

Ο υπουργός προανήγγειλε κυρώσεις και στους Αθλητικούς Συλλόγους, στα γήπεδα των οποίων δεν τηρούνται κατά γράμμα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Έκκληση στους εμβολιασμένους για τρίτη δόση

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες, σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας.

Ετικέτες

Documento Newsletter