Να μετατοπίσει τις πολιτικές της ευθύνες στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού επιχείρησε η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν – όπως φαίνεται στις αποφάσεις της – υποκύπτει και πάλι σε οικονομικά συμφέροντα.
Την ίδια ώρα που παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ανεβάζει την πληρότητα των πλοίων στο 80 με 85% («δώρο» στους εφοπλιστές) ενώ παραδέχεται και την αστοχία στα δρομολόγια των ΜΜΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί εκ νέου να μετατοπίσει τις ευθύνες με συγκριτικές αναφορές σε άλλες χώρες.
Ταυτόχρονα σιγεί στις ενστάσεις που προφανώς έχει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσίοδρας, ο οποίος και γι αυτό δεν περιλαμβάνεται στο σημερινό σχεδιασμό της. Ο κ. Τσιόδρας μάλιστα φέρεται να έχει «αρκετές διαφωνίες με τη διαχείρισης της κατάστασης».
Σήμερα κατά την ενημέρωσή του, ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να κρύψει κάτω από το χαλί την έξαρση των κρουσμάτων, κάνοντας αναφορά στην καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας από τις περισσότερες χώρες.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας».
Και συμπλήρωσε επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους πολίτες:
«Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό. Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».
Με απλά λόγια ευθύνονται οι πολίτες που η κυβέρνηση, υπό την πίεση των μεγάλων συμφερόντων στον τομέα του τουρισμού, προχώρησε σε ένα αλαλούμ απελευθέρωσης της αγοράς με αστερίσκους και περιορισμούς ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για νέα έξαρση.
Μήπως τον «εφησυχασμό» προσπάθησε να τον περάσει η ίδια η κυβέρνηση για να τονίσει τον τουρισμό;
Αρνούμενη να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει ουσιαστικά τους πληττόμενους κλάδους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, μετέφερε το πρόβλημα το οποίο όχι μόνον δεν λύθηκε, μετά την αναιμική ανταπόκριση στον τομέα του τουρισμού, αλλά παραμένει και επιτείνεται ενώ αναζωπυρώθηκε και η επιδημιολογική εικόνα.
Ως παράδειγμα μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας επικαλέσθηκε πως στη ΜΕΘ στις 2 Αυγούστου νοσηλεύονταν μόλις 13 άτομα από κορονοϊό, ενώ στις 2 Απριλίου ήταν 81.
Το ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα έξαρση, με σοβαρές απαγορεύσεις και κινδύνους για την υγεία, την οικονομία και τα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων των λουκέτων στις επιχειρήσεις και των απολύσεων η κυβέρνηση προφανώς δεν θέλει να το βλέπει…
Ή απλά περιμένει κάποιο από μηχανής Θεό…
Προς το παρόν ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνιακά κάνει συσκέψεις για την επιδημία ή μάλλον για την επικοινωνιακή αντιμετώπιση της αδιέξοδης πολιτικής της…
Υ.Γ. και μία απορία: Πώς είναι δυνατόν ένας χαμηλόμισθος, χαμηλοσυνταξιούχος ή άνεργος να καλύψει τα μηνιαία έξοδα σε προστατευτικές μάσκες και απολυμαντικά;