Κορονοϊός: Μειώθηκαν οι προσερχόμενοι με ύποπτα συμπτώματα στα νοσοκομεία αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται

Κορονοϊός: Μειώθηκαν οι προσερχόμενοι με ύποπτα συμπτώματα στα νοσοκομεία αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται

Φαίνεται πως γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας παίρνουν τις πρώτες ανάσες αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σημαντική μείωση των προσερχόμενων ασθενών με κορονοϊό από την Παρασκευή μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το “Σωτηρία” υποδέχθηκε μόνο τέσσερις ανθρώπους ολόκληρο το σ/κ, ενώ στο “Αττικό” δεν έχει προσέλθει σήμερα κανένας ασθενής με ύποπτα συμπτώματα. Την ίσια στιγμή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης το οποίο εφημέρευε το Σάββατο προσήλθε μόνο μια μητέρα με τα δύο παιδιά της, ενώ πολύ λιγότερα περιστατικά αντιμετώπισε και το νοσοκομείο “Παπανικολάου”.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να εκφράζουν την αγωνία τους για τα ελλιπή μέτρα προστασίας τους. Μάλιστα σε επιστολή τους η οποία εστάλη σήμερα στον υπουργό και στον υφυπουργό Υγείας, επαναλαμβάνουν το πάγιο αίτημά τους να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού και να επανέλθει το καθεστώς της δεκατετραήμερης καραντίνας.

Αναλυτικά η επιστολή προς του κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη

Κύριοι Υπουργοί,

Δεν δικαιολογείται στη φάση που βρισκόμαστε με την πανδημία που τα περιστατικά είναι ακόμη διαχειρίσιμα από το σύστημα να νοσούν δεκάδες συνάδελφοι (εμείς έχουμε καταγράψει 130 αλλά υπάρχουν περισσότεροι με ήπια συμπτωματολογία που δεν τους γίνεται εργαστηριακός έλεγχος) και 500 συνάδελφοι να βρίσκονται σε καραντίνα.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τους συναδέλφους θα πρέπει να δοθούν σαφείς εντολές από το Υπουργείο Υγείας προς τις Διοικήσεις Νοσοκομείων καθότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι αντικρουόμενες. Στους συναδέλφους που εκτίθενται στον ιό ή εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος για τον ιό. Θα πρέπει να επανέλθει η 14ημερη καραντίνα στο προσωπικό που εκτίθεται. Τώρα άλλες Διοικήσεις εφαρμόζουν 7ήμερη καραντίνα και άλλες καθόλου με οδηγίας του ΕΟΔΥ. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς της νόσου.

Σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία θα πρέπει να τους γίνεται εργαστηριακός έλεγχος για τον ιό. Απεδείχθη πια ότι με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα πολλά περιστατικά ξεγελάνε με την συμπτωματολογία και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλους ασθενείς.

Έρχονται τόνοι υλικό και οι υγειονομικές μονάδες, τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να

έχουν τρομακτικές ελλείψεις, ειδικά σε μάσκες και στολές υψηλής προστασίας. Έχουμε δεκάδες καταγγελίες από Σωματεία Εργαζομένων για ελλείψεις υλικό.

Προβληματισμός υπάρχει με τις μάσκες FFP2 που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία καθότι επιτροπές λοιμώξεων τις θεωρούν ακατάλληλες.

Μια επίσημη απάντηση από το χημείο του Κράτους σχετικά με την προστασία που παρέχει θα ήταν χρήσιμη καθότι άλλες χώρες επέστρεψαν τέτοιου είδους μάσκες στους προμηθευτές ως ακατάλληλες. Το προσωπικό είναι φοβισμένο για την περίθαλψη περιστατικών με τις εν λόγω μάσκες. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν μάσκες FFP2 και FFP3 από εταιρείες

που κερδοσκοπούν σε βάρος του Δημοσίου. Οι απλές μάσκες αγοράζονται προς 0,80 λεπτά από 0,015 λεπτά που στοίχιζαν και οι FFP2 και FFP3 προς 20ευρώ η μια από 0,40 – 0,80λεπτά.

Που βρίσκουν οι εταιρείες και προμηθεύονται μάσκες και αισχροκερδούν σε βάρος του Δημοσίου; Θα πρέπει να παρέμβετε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλούς συναδέλφους να νοσούν. Γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του επαγγέλματος ειδικά τώρα με την πανδημία. Όμως εάν βελτιωθούν τα μέτρα προστασίας μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τον αριθμό των νοσούντων συναδέλφων και όσων εκτίθενται.

Documento Newsletter