Κορονοϊός: Με τεστ «ξορκίζει» νέα μέτρα η κυβέρνηση – Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον»

Κορονοϊός: Με τεστ «ξορκίζει» νέα μέτρα η κυβέρνηση – Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον»

Παρά το γεγονός πως τα κυβερνητικά χείλη ξορκίζουν το ενδεχόμενο lockdown, η κυβέρνηση εμφανώς σε πανικό, από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και το γεγονός πως κάθε μέρα πεθαίνουν από κορονοϊό δεκάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να ρίξει το βάρος της στα τεστ για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Τη Δευτέρα, 104 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή νικημένοι από κορονοϊό, η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική και οι ειδικοί ζητούν επειγόντως λύσεις από την κυβέρνηση, όπως είπε ο Νίκος Καπραβέλος, για να μη φτάσουμε να δούμε διασωληνωμένους ασθενείς στο πάρκινγκ νοσοκομείων, όπως στη Ρουμανία.

Και αυτή την εβδομάδα αναμένεται μπαράζ συσκέψεων ώστε να αποτιμηθούν τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους ενώ στάση αναμονής τηρείται ως προς το «μέτωπο» της νεοεμφανισθείσας μετάλλαξης «Όμικρον» η οποία αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Επιστημόνων και αναμένεται να εξετάσει τα έως τώρα δεδομένα για τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της κυβέρνησης διατείνονται πως δε θα κλείσουν την οικονομία και την κοινωνία. Χαρακτηριστικά, ο Άδωνης Γεωργιάδης είπε τη Δευτέρα πως η αγορά θα είναι ανοιχτή τα Χριστούγεννα ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε: «Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς σε εμβολιασμένους ή που θα φέρουν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση, η εναλλακτική στρατηγική που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η αύξηση των τεστ για τους ανεμβολίαστους ενώ εξετάζεται και η διενέργεια τεστ ακόμα για τους εμβολιασμένους. Όλα αυτά την ώρα που η νέα μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει την παγκόσμια κοινότητα, τους 18.067 θανάτους άγγιξε ο απολογισμός την πανδημίας. Εξ αυτών το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Παράλληλα, λαμβάνονται νέα μέτρα έως ότου οι ειδικοί αποφανθούν εάν έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εάν προκαλεί βαριά νόσηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ήδη οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν πάρει νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων και περιορισμούς μετακινήσεων, ενώ αναζωπυρώνεται το αίτημα για άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού. 

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιμένει πως οφείλει να δει τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, αλλά και τις θέσεις των ειδικών για να λάβει επιπλέον μέτρα αποκλειστικά -όπως οι ίδιοι δηλώνουν- για τους ανεμβολίαστους. 

Υπογραμμίζεται πως τη Δευτέρα 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 657 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι και τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 6.677.

Documento Newsletter