Τα μέτρα ασφαλείας και κρουαζιερόπλοιο τα επίδικα. Επισημαίνουν ότι θα αναζητηθούν αστικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας υπαλλήλου ή συγγενικών του προσώπων
Κατά της υπουργού Λίνας Μενδώνη βάλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη στάση και τα μέτρα του υπουργείου απέναντι στη διαμορφωθείσα κατάσταση της πανδημίας. Αφού αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δικαιολογημένα ανησυχούν, σημειώνουν τις παλινωδίες και τις δύο υπουργικές αποφάσεις για τις επισκέψεις στα μουσεία (η πρώτη έθετε περιορισμούς και την επόμενη μέρα έκλεισαν!) αλλά και τη διαφημισμένη στάση της υπουργού για τον κορονοϊό και την κρουαζιέρα που έγινε από τη Γένοβα και οι επιβάτες πέρασαν εκτός από πέντε πόλεις και από δύο αρχαιολογικούς χώρους – στον έναν μάλιστα είχε μεταβεί εσπευσμένα η κ. Μενδώνη για να προλάβει με την παρουσία της τυχόν απεργία, αναβάλλοντας επίσκεψη στο Λονδίνο. Και καταλήγουν επισημαίνοντας ότι θα αναζητήσουν την οδό των ένδικων μέσων σε περίπτωση που ασθενήσει κάποιος υπάλληλος ή συγγενής του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση της υπουργού προσωπικά ήταν ανεύθυνη. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτείνει –δικαιολογημένα– σειρά μέτρων, από απολύμανση χώρων και προστατευτικά μέτρα μέχρι τηλεργασία και άδεια σε προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί, όπως όλοι, το ραγδαίο φαινόμενο της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα μας, σχηματίζοντας παράλληλα άποψη για τις εξελίξεις στους χώρους εργασίας των μελών του. Σε αυτό το πλαίσιο εισπράττει την ανησυχία όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας.
Μολονότι το κλείσιμο για το κοινό των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων είναι ένα αναγκαίο βήμα, δεν μπορεί η πρόνοια του ΥΠ.ΠΟ.Α να εξαντληθεί σε αυτό: επισημαίνεται ότι σχεδόν σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες του ΥΠΠΟΑ εξυπηρετείται κοινό (που προσέρχεται να καταθέσει αιτήσεις κλπ), υπάρχει τεράστια έλλειψη χώρου, ενώ όλες οι ειδικότητες στοιβάζονται μαζί σε συνθήκες εν δυνάμει καταστροφικές. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων του αλλά και του κοινού, είναι απαραίτητη η περαιτέρω λήψη δραστικών μέτρων για την αποφυγή της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί:
1. Την άμεση απολύμανση όλων των χώρων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ (γραφεία Εφορειών, αποθήκες, Μουσεία κλπ). Είναι απαραίτητη η ταχεία αποδέσμευση πιστώσεων και η έκδοση των εξουσιοδοτικών αποφάσεων, προκειμένου να μπορούν οι Υπηρεσίες να προχωρήσουν στην προστασία κοινού και εργαζομένων.
2. Την άμεση προμήθεια όλου του προσωπικού με στοιχειώδη μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ). Είναι αυτονόητο ότι οι Υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, έως ότου εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα μέσα.
3. Την άμεση έκδοση αυστηρού πλαισίου οδηγιών για τους πολίτες που επιθυμούν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους στο ΥΠΠΟΑ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μην προσέρχονται στα γραφεία των οικείων Εφορείων αλλά να επικοινωνούν με τις Υπηρεσίες ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή ταχυδρομικά.
4. Να δοθούν άδειες χωρίς προϋποθέσεις στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (συνάδελφοι με βαρύ ιατρικό ιστορικό, με αναπνευστικά προβλήματα κ.ά. αλλά και σε όσους έχουν στενά συγγενικά πρόσωπα με παρόμοια ζητήματα), σύμφωνα με την ισχύουσα ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 14-3-2020» (ΦΕΚ 64).
5. Λαμβάνοντας υπόψη τον συνωστισμό εργαζομένων σε κάποιες υπηρεσίες -όπου λόγω στενότητας δεν διασφαλίζονται οι ελάχιστες συνθήκες ασφάλειας που θέτουν οι ειδικοί (1,5-4,5 μ. απόσταση μεταξύ των ατόμων)- να προχωρήσει άμεσα η λύση της τηλεργασίας και να δοθούν τώρα κωδικοί απομακρυσμένης πρόσβασης στο πρωτόκολλο σε όλους τους συναδέλφους για να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους.
6. Να περιοριστούν οι συνεδριάσεις και τα εξεταζόμενα θέματα των Κεντρικών Συμβουλίων, έστω και αν θα πραγματοποιούνται πλέον με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να ανταποκρίνονται οι συνάδελφοι που προετοιμάζουν τις εισηγήσεις των θεμάτων στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α., με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Σημειώνουμε ότι μπορεί εμείς ως πολίτες να μην αντιληφθήκαμε εξ αρχής το μέγεθος του κινδύνου, αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας, την οποία συνεπικουρούν ειδικοί επιστήμονες, όπως επιδημιολόγοι και γιατροί, οφείλει να προνοήσει, σχεδιάζοντας και λαμβάνοντας μέτρα για την επόμενη, δύσκολη ημέρα. Δυστυχώς στην περίπτωση του ΥΠ.ΠΟ.Α. αυτό δεν φαίνεται να συνέβη. Από δημοσιεύματα (5 και 10 Μαρτίου) που υποστηρίζουν το έργο της Υπουργού και την παρέμβασή της σε υπόθεση κατάπλου κρουαζιεροπλοίου με προέλευση από τη Γένοβα στο Κατάκολο την 1η Μαρτίου σχολιάζοντας ότι «η ανησυχία για τον κορονοϊό είναι θεμιτή, αλλά δεν είναι δυνατόν να καθορίζει την πολιτική ενός κράτους», έως την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη ρυθμιζόμενη ροή επισκεπτών σε μουσεία σύμφωνα με ασαφείς οδηγίες (12 Μαρτίου) και την ακύρωσή της με μία άλλη Απόφαση την αμέσως επόμενη μέρα (13 Μαρτίου) που προέβλεπε το κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στη χώρα «με δεδομένο ότι… παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό» εμείς, όπως και η ελληνική κοινωνία, απορούμε εάν έχει γίνει αντιληπτό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι η εξάπλωση αυτού του ιού (που ναι αφορά τη δημόσια υγεία!) συνδέεται με τη μετακίνηση ατόμων με προέλευση από το εξωτερικό και τη συγκέντρωσή τους σε χώρους αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Υπογραμμίζουμε επίσης ότι σήμερα η Κυβέρνηση, δύο βδομάδες μετά το περιστατικό στην Ολυμπία, αποφάσισε τη διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Τελικά η Υπουργός θα απαντήσει ποτέ ευθέως σε αυτά; Απορούμε εν τέλει αν η πολιτική αλλά και η διοικητική ηγεσία του Υπουργείου έχουν αντιληφθεί ότι σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας υπαλλήλου ή συγγενικών του προσώπων εξαιτίας της έλλειψης των στοιχειωδών μέσων προστασίας στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, θα αναζητηθούν αστικές και ποινικές ευθύνες.
Η άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό του ιού μεταξύ των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ είναι αναγκαία όχι μόνο για τους εργαζομένους του Υπουργείου, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.