Κορονοϊός: Lockdown «βλέπουν» οι ειδικοί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα ενώ η κυβέρνηση ούτε που το συζητά

Η κυβέρνηση που ελπίζει να αποδώσουν αυτή τη φορά τα καθυστερημένα μέτρα που έλαβε έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επανέλαβε σήμερα και πάλι ότι δεν θα υπάρξουν γενικά ή τοπικά απαγορευτικά μετρά. Οι ειδικοί ωστόσο, έχουν αντίθετη άποψη και δε διστάζουν να μιλήσουν για ενδεχόμενο lockdown σε περίπτωση που τα μέτρα δεν αποδώσουν.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown λέγοντας πως σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι. Συμπλήρωσε πάντως πως δεν θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

«Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι». Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

Τζανάκης: Lockdown εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Την ίδια ώρα για lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα μίλησε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. Τόνισε πως τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Σαρηγιάννης: Ούτε σκέψη για χαλάρωση μέτρων στις γιορτές

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέσα στις γιορτές. Παράλληλα, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές περιφέρειες να ανοίξουν τα επόμενα 24ωρα δεκάδες ακόμη κλίνες ΜΕΘ καθώς το σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πια στις ανάγκες διασωλήνωσης ασθενών.

«Θα πρέπει και στις γιορτές να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, η εκτίμηση για κορύφωση κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση στηρίζονται στην παραδοχή ότι τα μέτρα ισχύουν και τηρούνται συνεχώς μέχρι το τέλος της χρονιάς και περαιτέρω. Δεν σταματούν για τις γιορτές, να μπορούν όλοι να μπουν οπουδήποτε, κτλ.», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1.

«Το πρόβλημα θα είναι πιο πολύ στο σύστημα Υγείας», συνέχισε. «Υπάρχει διαφοροποίηση στο χρόνο της κορύφωσης. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε σε αυτή τη στιγμή στη φάση της κορύφωσης, την περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα που τρέχει … το πρόβλημα είναι ότι ήδη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η τάση για ανάγκη διασωλήνωσης θα συνεχίσει, περιμένουμε να έχουμε τουλάχιστον 19 ακόμη από το σημείο που ήμασταν χτες μέχρι την κορύφωση των αναγκών στις ΜΕΘ, που θα είναι στις 6-7 Δεκεμβρίου. Πρέπει από σήμερα οι υπεύθυνοι των Υγειονομικών Περιφερειών να προσπαθούν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη κατά 20 περίπου».

«Η εικόνα της Αθήνας θα γίνει χειρότερα άμεσα, στο άμεσο μέλλον», προειδοποίησε ο ίδιος. «Στην Αθήνα θα χρειαστούμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στα μέσα Δεκεμβρίου, θα χρειαστούμε 56 κλίνες ΜΕΘ ακόμη, όπως υπολογίζουμε. Είναι σημαντικό και το υπουργείο Υγείας και η αντίστοιχη ΥΠΕ να αυξήσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών».

Ως προς τα κρούσματα, στην Αθήνα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος θα φτάσει στην κορύφωση στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, γύρω στα 2.300 κρούσματα. Στην Θεσσαλονίκη θα φτάσει ως τα 1.180 περίπου, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Ετικέτες