Την αλλαγή της καθημερινής έκθεσης του ΕΟΔΥ από την ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο πρόεδρός του, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή.
Παράλληλα αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο διαφορετικής καταγραφής των νεκρών στο μέλλον κάτι που υποκρύπτει τη θέληση της κυβέρνησης να εμφανίσει λιγότερους θανάτους, καθημερινά.
- Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε, στην καθημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.
Με τον τρόπο αυτό προφανώς θα αναδειχθεί η περισσότερο η «ευθύνη» και το ποσοστό των ανεμβολίαστων στους καθημερινούς αριθμούς της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και στον δείκτη θετικότητας, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει.
Επιπλέον, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.
Η κυβέρνηση όπως φαίνεται πανικόβλητη από τον αριθμό των νεκρών καθημερινά, προσπαθεί να ξεπεράσει αυτή τη «φθορά» αλλάζοντας τον τρόπο καταμέτρησης.
- Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χώρα μας ακολουθεί τον ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως νεκρούς από την Covid-19 όλους όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Έτσι δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πως άλλες χώρες δεν ακολουθούν τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ανέφερε συγκεκριμένα το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που καταγράφει ως νεκρούς από Covid όσους πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση και την Ισπανία που καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ συμπλήρωσε πως θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους.
Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους.
Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για την ουσία ή απλά για το φαίνεσθαι.
ΣΥΡΙΖΑ: Η αλλαγή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της καχυποψίας
Σχετική δήλωση έκανε και ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Aνδρέας Ξανθός:
«Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από covid-19 από τον ΕΟΔΥ! Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση , θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών .
Η χώρα μας μέχρι τώρα ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων. Η οποία -εντελώς τυχαία- θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.
Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα . Δεν είναι μόνο «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα». Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία.»