Κορονοϊός: Κρίσεις ειλικρίνειας και εξόφθαλμα λάθη

Κορονοϊός: Κρίσεις ειλικρίνειας και εξόφθαλμα λάθη

Επιστρέφοντας στις κυνικές οµολογίες, ο Αδ. Γεωργιάδης έχει και πάλι την τιµητική του. Στις 11 Νοεµβρίου ο λαλίστατος υπουργός αποφάσισε να ενηµερώσει το πανελλήνιο ότι η κυβέρνηση έχασε το τόπι στη διαχείριση της πανδηµίας µε το καλοκαιρινό άνοιγµα των συνόρων. «Πέσαµε τελείως έξω κι εµείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύµατος» είπε και συνέχισε σε ανάλογο απολογητικό ύφος: «Το σενάριο που είχαµε πιστέψει –κι εγώ είχα πιστέψει για να είµαι ειλικρινής– ήταν ότι όταν ανοίγαµε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερµοκρασιών οι επόµενοι µήνες µέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεµοι.

Και άρα η κεντρική µας φιλοσοφία και η συγκέντρωση που βάλαµε στο µυαλό µας ήταν πώς θα ανοίξουµε τον τουρισµό και την οικονοµία, σκεπτόµενοι ότι έχουµε πέντε µήνες να διορθώσουµε την οικονοµική ζηµία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή µας τη συγκέντρωση δεν είδαµε ότι ο ιός µεταλλάχθηκε τόσο γρήγορα, δεν το είδαµε και τελικά εξαπλώθηκε µε πολύ µεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αναµέναµε». Η εκκωφαντική παραδοχή συνέπεσε µε την ανατριχιαστική δήλωση Γεραπετρίτη, σύµφωνα µε την οποία οι περισσότερες ΜΕΘ θα ήταν συνυφασµένες µε περισσότερους θανάτους.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είχε προτιµήσει να καλύψει µόνο τον υπουργό Επικρατείας, παραδίδοντας στη χλεύη τον αντιπρόεδρο του κόµµατος. Παρ’ όλα αυτά, λίγες µέρες αργότερα η αξιοπρέπεια του Αδ. Γεωργιάδη του επέτρεψε να ξεροσταλιάζει στο περιστύλιο της Βουλής περιµένοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη για να του παράσχει ηθική στήριξη κατά την παρουσίαση του click away στην ολοµέλεια. Ειρήσθω εν παρόδω η τοποθέτησή του συνοδεύτηκε µε ακόµη µία παραδοχή, καθότι ο υπουργός δεν είχε κανέναν ενδοιασµό να οµολογήσει ότι η µέθοδος «παράδοση εκτός» θα ωφελήσει περισσότερο τις µεγάλες επιχειρήσεις.

«∆εν ευθύνεται ο τουρισµός»

Σειρά από υπουργούς είχε κάνει λόγο για αναµενόµενη αύξηση των κρουσµάτων από την επανεκκίνηση της βαριάς βιοµηχανίας της χώρας, µε χαρακτηριστικότερα παραδείγµατα τους Ν. Χαρδαλιά και Χάρη Θεοχάρη. Βέβαια, τα ίδια υπουργικά στελέχη που µιλούσαν για εισαγωγή ιικού φορτίου στη χώρα από τους επισκέπτες κατάφερναν να ισορροπούν σε δύο βάρκες, ισχυριζόµενα πως ο τουρισµός δεν έθεσε τις βάσεις του δεύτερου κύµατος. 

Ωστόσο, η ειλικρίνεια της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν αυτή που πραγµατικά σµπαράλιασε κάθε αµφιβολία. «∆εν υπήρχε ιδανικός τρόπος να ανοίξουµε τον τουρισµό εν µέσω πανδηµίας. Κάναµε προσπάθειες και συζητήσεις για να γίνουν τεστ σε όποιον θα ταξίδευε. Το αρνήθηκαν οι εταίροι µας και οι αεροπορικές λόγω της έλλειψης τεστ και λόγω κόστους» είχε αναρτήσει η πρώην υπουργός στο Twitter τον Σεπτέµβριο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διακινδύνευση της δηµόσιας υγείας για να µη δυσαρεστηθεί η TUI και οι αεροπορικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, αδιαµφισβήτητη παραδοχή κρίνεται και το µέτρο που υιοθέτησε η κυβέρνηση στην αρχή του δεύτερου lockdown, σύµφωνα µε το οποίο όποιος επιθυµούσε να επισκεφτεί την Ελλάδα θα έπρεπε να έχει στα χέρια του αρνητικό τεστ. Εντούτοις, τα ρεπορτάζ της εορταστικής περιόδου για διεξαγωγή στοχευµένων τεστ σε όσους επέστρεφαν αεροπορικώς από το Ντουµπάι εγείρουν αµφιβολίες για το κατά πόσο το µέτρο εφαρµόστηκε. Γι’ αυτό και θα πρέπει να διερευνηθεί πώς το µεταλλαγµένο στέλεχος του ιού έφτασε στη χώρα µας.

Πρώτα οι ζωές των «αρίστων»

Αποσβολωµένη παρακολουθούσε η κοινή γνώµη την παρέλαση υπουργών, συζύγων και επιτελικών στελεχών στο θέαµα του εµβολιασµού ηµετέρων. Αποδεικνύοντας την τοξική ταξικότητα που τη διακατέχει, η κυβέρνηση προτεραιοποίησε τη ζωή των «γαλαζοαίµατων» έναντι της αναλώσιµης µάζας, αρνούµενη να διαθέσει τις λιγοστές δόσεις που είχε προµηθευτεί στους υγειονοµικούς. Οι διαρροές περί δυσφορίας του πρωθυπουργού για τα ενσταντανέ της ντροπής µε φανελάκι ή χωρίς προσθέτουν ακόµη µία οµολογία ποινικά κολάσιµων πράξεων.

Παραδοχή διπλών βιβλίων

Λαϊκή κατακραυγή είχαν προκαλέσει τα δηµοσιεύµατα του «Βήµατος» και –κυρίως– της «∆ηµοκρατίας» αναφορικά µε τα διπλά βιβλία καταγραφής των κρουσµάτων. Οι δύο εφηµερίδες ανέδειξαν το µπάχαλο που επικρατούσε, µε το Documento να έρχεται σαν τρέιλερ οπτικοποιώντας το κοµφούζιο ελλειµµατικής καταγραφής νεκρών, διασωληνωµένων και δειγµάτων στο «ένα και µοναδικό µητρώο» της Η∆ΙΚΑ. Το χτύπηµα όµως από τον δηµοσιογραφικό οργανισµό Μαρινάκη ήταν αυτό που µετατράπηκε σε αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης, οδηγώντας ακόµη και σε αναγκαστική παραίτηση τη διευθύντρια σύνταξης της ιστορικής εφηµερίδας.

Παρά το γεγονός ότι το Μαξίµου διέψευσε τα ρεπορτάζ, στη διευρυµένη συνέντευξη Τύπου που πραγµατοποιήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟ∆Υ Παναγιώτης Αρκουµανέας έδειξε στις κάµερες τη σύµβαση του οργανισµού που αποδείκνυε όσα ο ίδιος αρνιόταν. Αν αυτό δεν ήταν η απόλυτη παραδοχή, τότε πώς αλλιώς µπορεί να χαρακτηριστεί;

Οι αναξιοποίητες ΜΕΘ

Στα µέσα Νοεµβρίου το Documento είχε αποκαλύψει τον τρόπο που οι ΜΕΘ των «ευεργετών» χάθηκαν στις φιέστες και τις παράτες, µένοντας επί της ουσίας αναξιοποίητες σε µια συνθήκη που ήταν περισσότερο από ποτέ αναγκαίες. ∆εν πέρασε µεγάλο χρονικό διάστηµα από το δηµοσίευµα της εφηµερίδας και ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να το επιβεβαιώσει µε τον πιο κατηγορηµατικό τρόπο. «Σήµερα υπάρχουν 25 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο και θα προστεθούν ακόµα 30 κλίνες ΜΕΘ και οκτώ ΜΑΦ µε τη δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος και χρονοδιάγραµµα παράδοσης τις 26 Φεβρουαρίου. Θα είναι µια µεγάλη παρακαταθήκη για το νοσοκοµείο και στη µάχη κατά της COVID αλλά και για την επόµενη µέρα» είναι η δήλωση που αναρτήθηκε στον πρωθυπουργικό λογαριασµό στο Twitter στις 28 Νοεµβρίου. Το πρόβληµα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι πως αναφέρεται στη δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος σε 15 νοσοκοµεία του ΕΣΥ για τη δηµιουργία συνολικά 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, την οποία είχε ανακοινώσει ο ίδιος επτά µήνες νωρίτερα και συγκεκριµένα στις 7 Απριλίου 2020.

Αναστολή χειρουργείων

Τέλη Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η αναστολή του 80% των τακτικών χειρουργείων, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες. Επειτα από µία εβδοµάδα ανακοινώθηκε και το κλείσιµο των περιφερειακών ιατρείων µε σκοπό να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό των νοσοκοµείων. Στην προκειµένη περίπτωση, η οµολογία της εγκληµατικής ολιγωρίας έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε έξι µήνες προκειµένου να προετοιµάσει και να ενισχύσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύµα. Αντ’ αυτού ενισχύθηκαν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές µε παχυλές απολαβές χωρίς να έχουν συµβάλει καθόλου στην ανάσχεση του κορονοϊού.

Documento Newsletter