Κορονοϊός: Κρατικά αντανακλαστικά με… δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σε θάλαμο του Θριάσιου νοσοκομείου Ελευσίνας με παροχή οξυγόνου νοσηλεύεται σύμφωνα με πληροφορίες ο 25χρονος γιος εφοπλιστή ο οποίος μεταφέρθηκε προχθές Σάββατο στην Αθήνα με συμπτώματα του κορονοϊού από την Ικαρία όπου βρισκόταν με την παρέα του. Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, ο ασθενής είναι γενικά σε καλή κατάσταση.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα με αεροπλάνο μέσα σε ειδική κάψουλα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Ασφαλώς δεν μπορούσε να μείνει στο νησί το οποίο δεν διαθέτει τις υποδομές ώστε να νοσηλεύσει έναν ασθενή με κορονοϊό και ορθώς στήθηκε η επιχείρηση μεταφοράς του στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο πολλές είναι οι καταγγελίες για ανθρώπους με συμπτώματα που παραμένουν στο σπίτι τους κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ και άλλων που είναι για παράδειγμα εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Στους τελευταίους μάλιστα, κυβέρνηση και διπλωματικές Αρχές επέδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά μάλιστα να τους απαξιώνει με πρωτοφανή τρόπο, μιλώντας μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και για ατομική ευθύνη την οποία πρέπει να αναλάβουν ορισμένοι απ’ αυτούς.

Το κράτος πάντως, επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά στην περίπτωση του 25χρονου, όπως όμως θα έπρεπε να επιδεικνύει σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην αφήνει κανέναν εκτεθειμένο απέναντι στο ιό.

Ο νεαρός πάντως ο οποίος νοσηλεύεται από προχθές Σάββατο, επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα στις 12 Μαρτίου και την Παρασκευή 20 Μαρτίου, έσπασε την υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών και ταξίδεψε με δύο ακόμη άτομα στην Ικαρία όπου η οικογένειά του διαθέτει σπίτι. Ταξίδεψε μάλιστα λίγες ώρες μόνο πριν ισχύσει το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης στα νησιά, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 6:00 το πρωί του Σαββάτου 21 Μαρτίου.

O ίδιος και η παρέα του (μία γυναίκα από την Ολλανδία και πιθανόν ένας ακόμη άνδρας), έφτασαν στο νησί με το πλοίο της γραμμής, ενώ κατά την παραμονή του στην Ικαρία, ο νεαρός επισκέφτηκε διάφορα καταστήματα για να πάρει προμήθειες. Ξαφνικά ωστόσο άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο κέντρο υγείας του νησιού όπου του έγινε το τεστ για τον κορονοϊό. Όταν διαπιστώθηκε ότι νοσεί, στήθηκε επιχείρηση αεροδιακομηδής του στην Αθήνα. Στην Ικαρία έφτασε το πρωί του Σαββάτου αεροπλάνο τύπου C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας και ο 25χρονος ταξίδεψε μέσα σε ειδική κάψουλα.

Μέχρι στιγμής στο νησί έχουν γίνει απολυμάνσεις των δημοτικών καταστημάτων στις Ράχες όπου ήταν η βάση των τριών φίλων και αλλού, ενώ επίσης έχουν απολυμανθεί τα καταστήματα τα οποία επισκέφτηκε ο 25χρονος. Τέλος, αύριο πρόκειται να γίνει απολύμανση και στις πλατείες των χωριών, ενώ η δημοτική Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί σε βάρος του νομικά. 

Ετικέτες