Κορονοϊός: «Κοκκίνισε» η Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία στην κυβέρνηση για ΕΣΥ και ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: «Κοκκίνισε» η Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία στην κυβέρνηση για ΕΣΥ και ανεμβολίαστους

Σε καθεστώς μίνι lockdown μπαίνουν από αύριο 1η Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική αφού η πανδημία όχι μόνο δεν αναχαιτίζεται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά φουντώνει συνεχώς. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά και η αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας φέρνουν στο τραπέζι σενάρια για αυστηρότερα μέτρα.

H Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να εμφανίζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφει ο κεντρικός τομέας της Αθήνας. Ενόψει μάλιστα και τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης του Αγίου Δημητρίου αλλά και τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η ανησυχία εντείνεται. Υπενθυμίζεται πως πέρσι τον Οκτώβριο η κατάσταση ξέφυγε στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, η Λάρισα, είναι η μόνη περιοχή στην περιφέρεια που καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με 122 μολύνσεις. Έτσι, το lockdown δεν αποφεύχθηκε και η κυβέρνηση ενέταξε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης. Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές αυτές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 τη νύχτα έως και τις 6:00 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται όλο το 24ωρο η μουσική σε καταστήματα ψυχαγωγίας (καφέ, εστιατόρια, κλπ.).

Ωστόσο, προς το παρόν το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης με το κυβερνητικό στρατόπεδο να επικεντρώνεται στη λήψη τοπικών μέτρων.

Φόβοι για νέα πίεση στο ΕΣΥ

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στις Μ.Ε.Θ. υπάρχει αύξηση των διασωληνωμένων κατά περίπου 25% και ευρύτερα στη Μακεδονία κατά 38,46%. Η προσοχή στρέφεται κυρίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αλλά και στα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού και άρα είναι επίσης ευάλωτα στη μετάλλαξη Δέλτα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αποτελούν πλέον το 30-33% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων και καταλαμβάνουν το 13% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2020 που ενέσκηψε η επιδημία κορονοϊού.

Ωστόσο, προς το παρόν τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας και περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων με βάση τους διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται. Ταυτόχρονα, ο δείκτης θετικότητας μειώνεται συνεχώς σε εβδομαδιαία βάση. Είναι χαρακτηριστικό πως στα μέσα του περασμένου μήνα (εβδομάδα 16-22 Αυγούστου) ο δείκτης ήταν πάνω από το 2% στο σύνολο των διαγνωστικών τεστ, ενώ την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε κάτω από το 0,6%. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η πορεία του δείκτη ήταν συνεχώς καθοδική.

Προβληματισμός για τους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η στασιμότητα που καταγράφεται στους νέους εμβολιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες λιγότεροι από 7000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση, με το στόχο για την επίτευξη τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 6.1 εκατομμύρια άτομα και στόχος είναι να αυξηθεί αυτός ο αριθμός, καθώς η επιστροφή σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν  σε έκρηξη των κρουσμάτων.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter