Κορονοϊός – «Καμπανάκια» των ειδικών: «Δεν τελειώσαμε ακόμα» – «Έρχονται και άλλες παραλλαγές» (Video)

Κορονοϊός – «Καμπανάκια» των ειδικών: «Δεν τελειώσαμε ακόμα» – «Έρχονται και άλλες παραλλαγές» (Video)

Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι… τελειώνουμε με την πανδημία, οι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη, περιγράφοντας τη σκληρή πραγματικότητα ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Την αρχή έκανε το πρωί ο Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, ο οποίος έκανε λόγο για «πλασματικό» αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες τονίζοντας πως τα πραγματικά είναι περίπου 40.000-45.000 διότι, όπως εξήγησε, «δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων». Εν συνεχεία τη «σκυτάλη» πήρε ο Γιάννης Πρασσάς στην ΕΡΤ λέγοντας πως «δεν τελειώσαμε» και ότι «έρχονται και άλλες μεταλλάξεις» ενώ ο Νίκος Καπραβέλος, μέσω του Mega, περιέγραψε για μία ακόμα φορά τη σκληρή πραγματικότητα στο ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους ασθενών.

Συγκεκριμένα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμα μία φορά ο Νίκος Καπραβέλος αναφορικά με την πίεση στα νοσοκομεία.

Δείτε επίσης: «Βόμβα» Τζανάκη: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες – 40.000 – 45.000 ο πραγματικός αριθμός (Video)

Μιλώντας στο Mega, για την εξέλιξη της πανδημίας κι αν όντως βρισκόμαστε στο στάδιο της αποκλιμάκωσης μίλησαν ο Νίκος Καπραβέλος και ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», τα νοσοκομεία ξεκίνησαν με 5% Όμικρον και έφτασαν το 45%, με το υπόλοιπο 55% να σχετίζεται με την Δέλτα. Ουσιαστικά, Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει στο υγειονομικό σύστημα είναι η Δέλτα.

«Ακόμα πιεζόμαστε πάρα πολύ. Ο ιός αλλάζει και δίνει νέες μεταλλάξεις κι εμείς αφήνουμε πολλά ρήγματα ανοσίας, οπότε βρίσκει την ευκαιρία και βλέπουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα με τους θανάτους. Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορονοϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού».

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως ήταν μία «στρογγυλεμένη» σύσταση επειδή η υπερμεταδοτικότητα θα προκαλούσε προβλήματα σε δομές του κράτους, ενώ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χειλά, πνευμονολόγο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στην κοινότητα έχει επικρατήσει η Όμικρον σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία η Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν σε ποσοστό 50-50.

«Πρόκειται για ηπιότερη νόσο που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό. Ο λόγος που αντέχει το σύστημα υγείας είναι επειδή έχουμε σοβαρή ποσόστωση εμβολιασμού και ηπιότερη νόσο. Κατά τη γνώμη μου η επόμενη ημέρα θα περνούσε από ένα «χρυσό παράθυρο», το οποία φαίνεται ότι το έχουμε: μία ηπιότερη μετάλλαξη και ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης, που πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω με την τρίτη δόση».

Τώρα με την Όμικρον φάνηκε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον κ. Χειλά να τονίζει πως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «φρέναραν» τη διασπορά του ιού.

Επιπλέον, ο κ. Χειλάς υπογράμμισε πως μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ακόμα κι όταν νοσεί.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Κατά την εκτίμησή μου υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία στη διαχείριση της πανδημίας μετά από δύο έτη», είπε.

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η Δέλτα επιμένει και δεν αφήνει την Όμικρον να επικρατήσει, ενώ περιέγραψε πως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί υποφέρουν από βαριές πνευμονίες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη», δήλωσε.

«Όσοι συμπολίτες μας ήρθαν στα επείγοντα του νοσοκομείου «Σωτηρία» κι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με την αναμνηστική δόση, κι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και δεν νοσηλεύεται κανείς», κατέληξε ο κ. Χειλάς, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας πως η ηπιότερη Όμικρον ίσως και να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Πρασσάς: Θα έρθουν κι άλλες παραλλαγές

«Το μετά μπορεί να φαντάζει ομαλότερο, αλλά να μας κάνει να χάσουμε την προσοχή μας από το τώρα. Η πανδημία αυτή την στιγμή είναι εν εξελίξει, είμαστε στην καρδιά της τελευταίας στροφής του πρώτου γύρου της πανδημίας στην Ελλάδα και αυτή την στιγμή στην χώρα μας είναι μια εκρηκτική φάση με τα μας νοσοκομεία μας παρατεταμένα σε πολύ οριακή λειτουργικότητα πραγματικότητα, με 100άδες νεκρούς καθημερινά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, o διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε τους σκληρούς δείκτες και να πάμε παραπέρα, αλλά είναι τόση η εξάντληση του κόσμου, σημείωσε ο κ. Πρασσάς, που πρέπει με κάθε τρόπο να κοιτάξουμε το τι μας έρχεται για να αντλήσουμε κουράγιο. Η επόμενη μέρα λοιπόν, σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά το τέλος αυτής της στροφής, στο πιο πιθανό σενάριο, φαντάζει να είναι μια κατάσταση πολύ πιο ομαλή όσο αφορά στην μακροχρόνια συμβίωσή μας με τον ιό. «Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές που θα μας επιτρέψουν στα επόμενα χρόνια να συμβιώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα με αυτόν τον νέο ιό που θα έρθει να προστεθεί στην λίστα με τους ιούς που συμβιώνουμε αλλά όλα αυτά θα μπορούμε να τα κάνουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα όταν δούμε τα εθνικά συστήματα υγείας να έχουν πάψει να απειλούνται με κατάρρευση όπως γίνεται σήμερα».

Στην ερώτηση εμβόλιο ή φάρμακα, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός. «Εννοείται εμβόλιο. Οι 100 θάνατοι κάθε μέρα και η πίεση στο σύστημα υγείας οφείλεται καθαρά στο ότι ο κόσμος έχει πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης τα οποία τραγικά φέρνουν όλους αυτούς τους καθημερινούς μεγάλους αριθμούς απωλειών. Τα εμβόλια που έχουμε είναι εξαιρετικά, είναι μια κραυγαλέα επιβεβαίωση στο το ότι είναι εξαιρετικά στο κάνουν αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν. Είναι ενδομυϊκά εμβόλια και είναι σχεδιασμένα για να μας προστατεύουν από την στιγμή που θα κολλήσουμε κορονοϊό, να μην νοσήσουμε πολύ σοβαρά. Αυτή την στιγμή έχουμε 650 εισαγωγές σε ΜΕΘ στην Ελλάδα,. Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι, θα είχαμε λιγότερες από 100, θα σήμαινε ότι δεν θα είχαμε καμία κρίση, ήδη θα σχεδιάζαμε την επόμενη ημέρα και θα σήμαινε ότι 10άδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα ήταν αυτή την στιγμή μαζί μας» υπογράμμισε ο κ Πρασσάς.

Η μεγάλη ευθύνη δεν πέφτει στον κόσμο που έχει πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης, επεσήμανε προσθέτοντας ότι «δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για κάποιους τσαρλατάνους που έχουν ρίξει τα δίχτυα της παραπληροφόρησης για ιδιοτελείς σκοπούς. Επανερχόμενος στο ερώτημα θεραπευτικά φάρμακα ή εμβόλιο, ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι κάποιος που αρνείται να πάρουν το εμβόλιο, είτε ισχυριζόμενος ότι δεν έχει δοκιμαστεί πολύ, αν και έχουν γίνει 10 δισ. εμβολιασμοί, είτε γιατί όπως λένε τα βγάζουν κάποιες κακές φαρμακευτικές εταιρείες, η απάντηση είναι ότι είναι οι ίδιες εταιρείες που βγάζουν και τα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί σε τόσο πολύ κόσμο και μάλιστα θα αργήσουν να έρθουν σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα. «Και είναι κρίμα γιατί το εμβόλιο είναι δωρεάν, σε αφθονία, πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλές. Οποιαδήποτε σημάδια τοξικότητας ή παρενέργειας υπήρχαν από τα εμβόλια θα τα είχαμε δει. Ακούω τον κόσμο να αναρωτιέται τι παρενέργειες θα έχουν τα εμβόλια μετά από 15-25 χρόνια, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η παρέμβαση των συγκεκριμένων εμβολίων μένει 2-3 μέρες στο σώμα μας, μετά εξαφανίζεται. Έχοντας περάσει 2 χρόνια από τους πρώτους εμβολιασμούς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πια ως σημάδι τοξικότητας που δεν έχει καταγραφεί. Είναι απολύτως ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι η παραπληροφόρηση. Αυτή την στιγμή άδικα χάνεται κόσμος, ενώ υπάρχει λύση» τόνισε ο καθηγητής.

Ένα πολύ καλό εμβόλιο υπονομεύει την ίδια την εικόνα του στον κόσμο, υποστήριξε ο κ. Πρασσάς, ακριβώς γιατί η δουλειά του είναι να κάνει πολύ σκληρές παθήσεις να φαίνεται ότι σχεδόν δεν υπάρχουν. «Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό και αν καθίσουμε να διαβάσουμε λίγο ή ρωτήσουμε τους παππούδες μας τι ήταν η ιλαρά, όλες οι παιδικές ασθένειες, τι ήταν η πολυομυελίτιδα και τι μεγάλη επίπτωση είχαν πριν τα εμβόλια, θα καταλάβαιναν ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να το αμελούν. Το ότι έχουμε προλάβει μέσω των εμβολιασμών κάποιες σκληρές ασθένειες δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει από μόνες τους ελαφρύτερες».

«Η Όμικρον έχει μια εγγενή τάση να μολύνει καλύτερα τα κύτταρα του άνω αναπνευστικού σε σχέση με την Δέλτα, που σημαίνει ότι είναι λίγο ηπιότερη, όχι ήπια όμως. Από μόνη της είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο στέλεχος ικανό να γονατίζει τα νοσοκομεία αυτή την στιγμή του Καναδά και της Αμερικής και θα φέρει πίεση και στα δικά μας νοσοκομεία ειδικά όσο αφορά στους ανεμβολίαστους. Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πάρα πολύ καλή προστασία» σημείωσε ο κ. Πρασσάς.

Ενδεχομένως να έρθουν στελέχη που θα έχουν μεγαλύτερη παθολογικότητα από την Όμικρον, προειδοποίησε, τονίζοντας πως όταν μιλάμε για ιούς που σαρώνουν τόσο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μικρές διαφορές στην παθολογικότητα μπορεί συνολικά να σημαίνουν πολύ μεγαλύτερη πίεση εποχιακά σε σχέση με αυτό που φέρνει και η ίδια η Όμικρον. Σε σχέση με τα εμβόλια, επεσήμανε πως υπάρχουν κάποιες γραμμές ανοσίας στο σώμα μας, όπως η κυτταρική ανοσία, η οποία δεν είναι προϊόν τύχης, αλλά αποτελεί προϊόν μακριών εξελικτικών προσαρμογών που έχουν γίνει στο είδος μας ακριβώς για να εξυπηρετήσουν αυτή την πιθανότητα.

«Γνωρίζοντας ότι έχουμε κάποιες γραμμές ανοσίας, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από καμία μετάλλαξη, είναι η μεγάλη μας προίκα για την επόμενη μέρα και η βάση στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την αισιοδοξία μας ότι από δω και πέρα η συμβίωσή μας με τον ιό, όταν κλείσει αυτή η στροφή που ζούμε τώρα θα είναι πολύ πιο ομαλή» είπε καταλήγοντας ο κ. Πρασσάς.

Τζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες

«Πλασματικό» χαρακτήρισε ο Νίκος Τζανάκης τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνεται τις τελευταίες ημέρες γιατί «δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων».

Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι: «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ».

Ακόμα, σημείωσε πως παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα».

Διαβάστε τη συνέχεια: «Βόμβα» Τζανάκη: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες – 40.000 – 45.000 ο πραγματικός αριθμός (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter