Έντονη ανησυχία πυροδοτεί στους ειδικούς ο χειμώνας που μπαίνει πλέον για τα καλά και το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ανοδική πορεία. Τα κρούσματα εκτοξεύονται όπως και οι διασωληνώσεις στις ΜΕΘ, ειδικά τα τελευταία 24ωρα.
Παράλληλα, την Τετάρτη συνεδριάζει η ολομέλεια των Επιστημόνων και στην ατζέντα βρίσκονται νέες προτάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η απλοποίηση των μέτρων σε σε μεικτούς και αμιγείς χώρους με στόχο να είναι περισσότερο κατανοητά από τον κόσμο.
Αναζωπύρωση
Στον απόηχο των των 3.739 χθεσινών κρουσμάτων, που συνιστούν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από τις 30 Αυγούστου, οι ειδικοί της Υποεπιτροπής Επιδημιολόγων τοποθέτησαν στο «κόκκινο» άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας κατά τη συνεδρίαση τους. Ο λόγος για τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, όπου η αύξηση του ιικού φορτίου οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση περί επιδημιολογικής αναβάθμισης στον αντίστοιχο χάρτη.
Δείτε επίσης: Εκτός ελέγχου η πανδημία: 3.739 νέα κρούσματα – 356 διασωληνωμένοι – 29 νεκροί
Ανησυχία από τους ειδικούς
Στο μεταξύ, οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας «δολοφόνους» όσους διακινούν fake news για τον κορονοϊό ενώ υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες νομικές ενέργειες ώστε τέτοιου είδους πράξεις να μετατραπούν σε κακουργηματικές, καθώς επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους οδηγώντας τους ακόμα και στον θάνατο.
Αναφερόμενος στους θανάτους νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα, αλλά και το γεγονός ότι ενώ εμφανίζουν βαριά συμπτώματα, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο, σημείωσε ότι «οι νέοι έχουν περισσότερες δυνάμεις να αντέξουν έναν υψηλό πυρετό και μια κακουχία κι επηρεάζονται και από όσα διαβάζουν, την παραπληροφόρηση και δεν πάνε στο νοσοκομείο. Είναι δολοφόνοι όσοι σκορπούν τα fake news. Πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες για να μετατραπούν σε κακουργηματικές πράξεις».
Ακόμα, υπογράμμισε πως 130 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών που είχαν 40-50 χρόνια προσδόκιμο ζωής, να είναι νεκροί. «Πρόκειται για βλακώδη παράλειψη να μην πάει κανείς να εμβολιαστεί», ανέφερε ενώ αναφερόμενος στον 40χρονο μελισσοκόμο που κατέληξε από κορονοϊό στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, είπε ότι επειδή είχε νοσήσει και η οικογένεια του και το πέρασε ελαφριά, θεώρησε ότι και ο ίδιος δε θα είχε πρόβλημα και γι’ αυτό δεν εμβολιάστηκε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του πως θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι, «γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι ένα ρεζερβουάρ ανθρώπων, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά σε ένα μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους βέβαια».
Μάλιστα, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, εκτίμησε πως το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώνεται μια σταδιακή αύξηση, περίπου κατά 150 κρούσματα εβδομαδιαίως. «Και αυτή την εβδομάδα αν συνεχιστούν έτσι οι αριθμοί, θα έχουμε εκτόξευση των κρουσμάτων» ενώ επισήμανε ότι είναι κρίσιμος παράγοντας οι νοσηλείες που θα δώσουν αυτά τα πολλά κρούσματα. «Θα συνεχίσει αυτό το 7%-8% επί των κρουσμάτων στις νοσηλείες; Για εμένα καμπανάκι είναι οι νοσηλείες στις απλές κλίνες. Όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 350 καθημερινά και προσεγγίσουν τις 400, αυτό είναι ένα σημαντικό καμπανάκι ότι έχουμε πρόβλημα. Τα πολλά κρούσματα δεν είναι η κρίσιμη παράμετρος καθότι γίνονται πολλά τεστ και εντοπίζονται ασυμπτωματικοί ή ολογοσυμπτωματικοί, ενώ 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά έως 17 ετών».
Καπραβέλος: «100% πληρότητα στις ΜΕΘ»
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, είπε πως η πληρότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα αγγίζει το 100%. «Χθες απελευθερώσαμε 8 κλίνες Εντατικής από τα υπόλοιπα νοσήματα και τα δώσαμε σε Covid ασθενείς και μέσα σε ένα 24ωρο γέμισαν. Πήραμε περιστατικά διασωληνωμένα από το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε κοινό θάλαμο, εγώ πήρα στην κλινική μου 53χρονο που ήταν σε κοινό θάλαμο στο Παπαγεωργίου», αποκάλυψε.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και να καθιερωθεί ένα πράσινο πάσο για τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως έκανε και η Ιταλία. «Δε θέτουμε θέμα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά δε θα κουραστώ να μιλάω για επέκταση της υποχρεωτικότητας, για πράσινο πάσο όπως κάνει και η Ιταλία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουμε το όπλο στα χέρια μας και δεν καταλαβαίνω το δισταγμό της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Είναι ζωτικής σημασίας. Η Ιταλία έχει 16 νεκρούς σε 60 εκατ. πληθυσμό κι εμείς έχουμε 40 σε 10 εκατ.», είπε.