Κορονοϊός και πρόσφυγες – μετανάστες

Τους δέκα μήνες που η ΝΔ είναι κυβέρνηση, δέσμια της ξενοφοβικής ρητορικής και πρακτικής της, ανήγαγε την αδράνειά της και τη μη διαχείριση του προσφυγικού –μεταναστευτικού (Π-Μ) σε σχέδιο. Σχέδιο δημιουργίας πυρήνων κοινωνικής σύγκρουσης και καλλιέργειας ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιδράσεων.

Το Π-Μ βρίσκεται σήμερα σε έντονα προβληματική κατάσταση εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης (όσον αφορά τη χώρα μας).

Αυτή η κακή κατάσταση του Π-Μ συνέπεσε με την πανδημία του κορονοϊού. Ο έλεγχος χάνεται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας πληθυσμός προσφύγων –μεταναστών μεγαλύτερος των 70.000 που διαβιούν στις «ζούγκλες» των νησιών (40-45.000) υπό άθλιες συνθήκες και άλλοι σε camps (περίπου 20.000) και ξενοδοχεία (περίπου 10.000). Η διαβίωση στις «ζούγκλες» των νησιών γίνεται ανά ομάδες χιλιάδων ανθρώπων που συνωστίζονται σε αυτοσχέδιες κατασκευές με μηδενικές υποδομές (για να έχουμε τάξη μεγέθους: σε λίγες εκατοντάδες στρέμματα στη Μόρια χωρίς υποδομές υπάρχουν 20.000 Π-Μ, όσο ο πληθυσμός της Ελευσίνας). Στα camps έχουμε 1.000-3.000 ανά camp και στα ξενοδοχεία από 100 έως 500.

Αυτός ο πληθυσμός εν μέσω κορονοϊού έχει αφεθεί από τη κυβέρνηση στην πολιτική της «ανοσίας της αγέλης».

Τα κρούσματα του κορονοϊού που άρχισαν να παρουσιάζονται στους Π-Μ σε Μαλακάσα, Ριτσώνα, Κρανίδι φανέρωσαν ένα πρόβλημα που η κυβέρνηση όφειλε να προβλέψει και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαίρως την είχε ενημερώσει.

Ο κίνδυνος

Από τη στιγμή που ο ιός μεταδόθηκε από εμάς στους Π-Μ, τα camps, τα ξενοδοχεία, οι «ζούγκλες» αποτελούν δυνάμει επωαστήρια του ιού και χώρους πολλαπλασιασμού της νόσου.

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αντιδρά εκ των υστέρων και μάλιστα επικοινωνιακά και αναποτελεσματικά. Θέτει το πρόβλημα σε… καραντίνα. Κάτι που ακούγεται λογικό στην τηλεόραση αλλά είναι μη εφαρμόσιμο και ψέμα στην πράξη. Καραντίνα λοιπόν στη Μόρια (20.000-30.000), τη Μαλακάσα (2.500), τη Ριτσώνα (3.000). Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στη Ριτσώνα για να επιβληθεί η καραντίνα θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον 200 αστυνομικοί.

Τι πρέπει να κάνουμε

• Οργανωμένη και γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών. Στην ηπειρωτική Ελλάδα να καμφθούν οι αντιδράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας. Η καλή οργάνωση των δομών Π-Μ αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία όλων.

• Διαγνωστικά τεστ μαζικά στους Π-Μ για να υπάρξει υγειονομική μέριμνα και ασφαλής μετακίνηση. Προφανώς δεν εννοούμε 70.000 τεστ αλλά μερικές χιλιάδες. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων κατέχει μαθηματικά μοντέλα και τη γνώση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

• Αμεσα χορήγηση ειδών υγιεινής και προστασίας σε όλους τους Π-Μ (δεν έχουν δοθεί ακόμη). Διευκόλυνση πρόσβασης σε νερό για τις «ζούγκλες».

• Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ανά δομή.

• Νέα camps, ξενοδοχεία για αποσυμπίεση από τον υπερπληθυσμό.

• Στοχοπροσήλωση στο πρόγραμμα διαμερισμάτων.

• Δημιουργία θεραπευτηρίων-καραντίνας στα camps και τα ξενοδοχεία. Αυτό γίνεται με Rubb Halls (μεγάλες σκηνές) στα camps και ενοικίαση ξενοδοχείων, καραντίνα υγειονομικών χώρων και όχι όλου του camp ή του ξενοδοχείου.

• Αυτόματη δυνατότητα πρόσβασης των Π-Μ στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από το στάτους του Π-Μ.

• Αξιοποίηση των εδώ κοινοτήτων νόμιμων μεταναστών για τη σωστή και πειστική ενημέρωση των ομοεθνών τους – έγινε στην Ειδομένη με επιτυχία. Αξιοποίηση μορφών αυτοοργάνωσης των Π-Μ για την ενημέρωση και την προστασία τους από την ίωση –εξαιρετικό παράδειγμα η Μόρια– υπό την ευθύνη και καθοδήγηση του κράτους.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ιδεοληπτικό λάθος που έκανε από την αρχή. Δεν αποδέχεται την επιστημονική αρχή που λέει ότι η παροχή υγειονομικής ασφάλειας στους Π-Μ, πέρα από κρατική υποχρέωση και δικαίωμα των Π-Μ, εγγυάται και την υγειονομική ασφάλεια του λαού υποδοχής.

Οι προτάσεις που διατυπώνονται στηρίζονται σε αυτή την αρχή. Είναι γρήγορα υλοποιήσιμες και στο μεγαλύτερο μέρος τους χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι θέμα λοιπόν πολιτικής βούλησης και ευθύνης.

ΥΓ.: Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 5, παρ. 2:

«Ολοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την προστασία της ζωής τους […] χωρίς διακρίσεις».

Ο Γιάννης Μουζάλας είναι γιατρός, πρώην υπουργός Μετανάστευσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ