Αρνητικά ήταν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και δη στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» καταγράφοντας καθημερινά σχεδόν τις μισές από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις Covid-19 στην επικράτεια. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει το… σπορ της μετακύλισης ευθυνών, με τον Βασίλη Κικίλια να ρίχνει ευθύνες στις καιρικές συνθήκες και τις διαδηλώσεις για την αύξηση των κρουσμάτων, δίχως διάθεση αυτοκριτικής.
Τα δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και δη όσον αφορά την Αττική μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν στις τάξεις των λοιμωξιολόγων αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί τα αποτελέσματα της διαχείρισης του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Η χθεσινή αλλά και η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μπορεί να σταμάτησε τις όποιες κουβέντες για δειλό άνοιγμα δραστηριοτήτων μετά την 1η Μαρτίου στην Αττική, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, ωστόσο παρά το γεγονός πως οι τόνοι έπεσαν σχετικά με την ημερομηνία άρσης του lockdown, συνεχίστηκε η χρήση του επικοινωνιακού αφηγήματος περί ευθύνης πολιτών σχετικά με τη νέα έξαρση κρουσμάτων.
Τρανό παράδειγμα οι τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. «Υπήρχαν και άλλα επί μέρους θέματα τα οποία προκύπτουν πάντα τους χειμερινούς μήνες, με μεγάλη ένταση και κακοκαιρία στη χώρα, και ειδικά στην Αττική, τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν οι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν προσέχουν. Υπήρξαν και οι πορείες, αν θυμάστε, με διάφορα αιτήματα και για διάφορους λόγους. Καταλαβαίνετε ότι έχω επανειλημμένως πει ως Υπουργός Υγείας ότι αυτά πάντα θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία».
Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας δείχνοντας εμμέσως με το δάχτυλο τους πολίτες, δίχως καμία διάθεση αυτοκριτικής για το γεγονός πως έπειτα από έναν χρόνο «παρουσίας» της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί τις εξελίξεις, πραγματοποιώντας ελάχιστα για την πρόληψη καταστάσεων, όπως είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, η στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και η επανεξέταση αμφιλεγόμενων μέτρων όπως αυτα που ονομάστηκαν ως «ακορντεόν», τα οποία έχουν προκαλέσει περισσότερη σύγχυση, παρά έχουν προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το lockdown – Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική
Στα ύψη και σήμερα τα κρούσματα
Στην ενημέρωση της Τετάρτης, τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και η Αναστασία Κοτανίδου απέφυγαν να μιλήσουν για το -σοβαρό πλέον- ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική, σημειώνοντας ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα θα γίνουν την Παρασκευή.
Παράλληλα, έγινε γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με το 90% των κλινών ΜΕΘ να είναι κατειλημμένο και την κατάσταση να μη δείχνει τάσεις αποσυμπίεσης προς ώρας.
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον εντοπισμό 1.913 κρουσμάτων στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 869 και τον κεντρικό τομέα του λεκανοπεδίου 235. Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία εντοπίστηκαν 200 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 357, ενώ 28 ασθενέις έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Παραμένουν στα ύψη τα κρούσματα με 1.913 νέα, πάνω από 800 στην Αττική – 28 θάνατοι και 357 στις ΜΕΘ
Σκληρό lockdown στην Αρκαδία, στο κόκκινο το Ναύπλιο
Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε την Τετάρτη την είσοδο δύο ακόμη περιοχών της χώρας στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Πρόκειται για την Π.Ε Αρκαδίας και τον Δήμο Ναυπλιέων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις: «Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, ενώ ο δήμος Ναυπλιέων περνά στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00».