Έρευνα για τα «μαϊμού» ιατρικά προϊόντα και τα είδη ατομικής υγιεινής που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια λόγω κορονοϊού τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε φυσικά καταστήματα έχει ξεκινήσει η OLAF. Κάνει λόγο για απατεώνες που εκμεταλλεύονται τον φόβο των πολιτών και για αισχροκέρδεια.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, όπως ανακοίνωσε σήμερα, θα ερευνήσει εξονυχιστικά διάφορα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε σωρηδόν ή φτάνουν στα σπίτια των καταναλωτών με ατομική αγορά και είναι είτε αναποτελεσματικά ή ακόμη και επιβλαβή για την υγεία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά όχι μόνο μερικά εξ αυτών δεν συμμορφώνονται με τα τα πρότυπατης Ε.Ε αλλά μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και μια επικίνδυνη βακτηριακή μόλυνση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, από τις 19 Μαρτίου έχει ανοιχτεί φάκελος που εμπλουτίζεται καθημερινά με διάφορα προϊόντα που ξεμυτίζουν στην αγορά για την καταπολέμηση της μόλυνσης από το COVID-19, όπως μάσκες, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, απολυμαντικά, απολυμαντικά και κιτ δοκιμών.
Από την αρχή της πανδημίας, η OLAF συλλέγει πληροφορίες και πληροφορίες σχετικά με την παράνομη διακίνηση και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και των τρίτων χωρών. Συνεργάζεται μαζί με τις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο αυτών των επικίνδυνων ή παραποιημένων προϊόντων στην ΕΕ και φυσικά να προστατέψουν τη δημόσια υγεία. Παρέχει μάλιστα πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.
«Οι απατεώνες προσελκύονται από δυνητικά τεράστια παράνομα κέρδη. Θέλουν να επωφεληθούν από τη δυστυχία μας και από την ανάγκη μας, μερικές φορές απελπιστική, για αυτά τα προϊόντα. Για παράδειγμα, έχουν παρασχεθεί ηλεκτρονικές μάσκες σε διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 5 € και 10 €, περίπου τριπλάσια της κανονικής τιμής», σημειώνει η OLAF κρούοντας τον κίνδυνο του κινδυνού.
Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα ψεύτικες μάσκες προσώπου για τα παιδιά που φτάνουν λαθραία στην ΕΕ.
Όπως τονίζει η OLAF, τα προϊόντα απομίμησης εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων και φτάνουν στα σπίτια μέσω ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορών (κούριερ).
Φτάνουν επίσης και σε εμπορευματοκιβώτια με πλαστά πιστοποιητικά ή δηλώνονται ως άλλα προϊόντα και στη συνέχεια βρίσκουν το δρόμο τους στα κανονικά κανάλια διανομής ή πωλούνται στη μαύρη αγορά.
Μέχρι τις τρέχουσες απαγορεύσεις ταξιδίου, έφθασαν επίσης λαθραία μέσω των συνόρων με βαλίτσες επιβατών αεροπορικών μεταφορών ή με λαθραία μεταφορά μέσω των χερσαίων συνόρων.