Κορονοϊός: Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα – ακορντέον και το lockdown στην Αττική

Κορονοϊός: Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα – ακορντέον και το lockdown στην Αττική

Παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 13 ημέρες από την εφαρμογή του σκληρού lockdown στην Αττική, τα επιδημιολογικά δεδομένα μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν, με το ΕΣΥ να βρίσκεται ξανά στα όριά του και τις ΜΕΘ στο κόκκινο, στοιχεία που δείχνουν την αδυναμία λειτουργίας των μέτρων – ακορντεόν που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Αριθμός – ρεκόρ όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού στο τρίτο κύμα της πανδημίας καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με 2.147 καταγραφές στην επικράτεια και την πλειοψηφία εξ αυτών να εντοπίζεται στην Αττική.

Παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου σε σκληρό lockdown, με μέτρα όπως το κλείσιμο λιανεμπορίου και σχολείων, την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 τα Σαββατοκύριακα, η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει αντί να σταθεροποιείται.

Για παράδειγμα, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του lockdown καταγράφηκαν στην Αττική 676 περιπτώσεις (σε σύνολο 1.327 με λίγα περισσότερα από 50.000 τεστ -συγκεκριμένα 50.879), ενώ το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή εντοπίστηκαν 1.024 (σε σύνολο 2.147 με  55,543 τεστ).

Θα περίμενε κανείς να υπάρχει κάποια βελτίωση, ιδίως από τη στιγμή που μεγάλο τμήμα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ κάνει λόγο για σκέψεις περί ανοίγματος λιανεμπορίου και όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις περί των πρώτων δειλών βημάτων επιστροφής στην… περίφημη «κανονικότητα».

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη μία πλευρά, αλλά και οι φωνές των λοιμωξιολογών από την άλλη τάσσονται απέναντι στις σκέψεις / προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία οφείλει να εξετάσει διεξοδικά το τι πάει «στραβά» σε περιοχές όπως η Αττική, που οδεύουν προς την τρίτη εβδομάδα σκληρών περιορισμών, δίχως εμφανή σημάδια βελτίωσης, το αντίθετο μάλιστα.

Δεν είναι τυχαίο που τα στοιχεία αυτά προκαλούν ερωτήματα, αν η μέθοδος του ακορντεόν που προτίμησε η κυβέρνηση με τις υπουργικές παραφωνίες, ήταν η κατάλληλη ή απλά χρειαζόταν άλλη δέσμη μέτρων με μεγαλύτερη εστίαση στα τεστ, στην πρόληψη, και στην θεραπευτική αγωγή πριν οι πολίτες φτάσουν στις ΜΕΘ.

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση. 

Ετικέτες

Documento Newsletter