Κορονοϊός: Η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για την παραίτηση του Φεράρι

Το 19μελές Επιστημονικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) εκφράζει τη λύπη του για την παραίτηση του Ιταλού καθηγητή, Μάουρο Φεράρι, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως την απογοήτευσή του για τη μη συντονισμένη αντίδραση της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας στην πανδημία του κορονοϊού.

Η παραίτηση του Ιταλοαμερικανού ΜατέοΦεράρι, πρωτοπόρου στο πεδίο της νανοϊατρικής, με μακρά προϋπηρεσία στην έρευνα στις ΗΠΑ και θεωρούμενου έως χθες επικεφαλής επιστήμονα της Ευρώπης, αποτέλεσε σήμερα μείζον θέμα διεθνώς, καθώς συνοδεύθηκε από έντονη κριτική του κατά της ΕΕ.

Το Συμβούλιο του ERC κατηγορεί τον Φεράρι ότι δεν είπε όλη την αλήθεια, διευκρινίζει ότι το ίδιο εξέφρασε ομόφωνα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και ζήτησε ομόφωνα την παραίτηση του Φεράρι, επειδή κατά την τρίμηνη θητεία του (η οποία είχε αρχίσει στην αρχή του έτους) «επέδειξε πλήρη έλλειψη εκτίμησης για το λόγο ύπαρξης του ERC» και για το ρόλο του ERC στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» της ΕΕ.

Το Συμβούλιο τον κατηγορεί επίσης ότι έδειξε αδιαφορία για τα καθήκοντά του, δεν συμμετείχε σε σημαντικές συσκέψεις και προτίμησε να περνάει περισσότερο χρόνο στις ΗΠΑ. Ακόμη ότι αξιοποίησε τη θέση του για να προωθήσει την προσωπική «ατζέντα» του και ότι είχε παράλληλες ακαδημαϊκές και εμπορικές δραστηριότητες, στις οποίες συχνά έδινε προτεραιότητα έναντι του ERC. Ο Φεράρι ήταν, μεταξύ άλλων, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον και μέλος του ΔΣ της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Arrowhead Pharmaceuticals.

Το διευθυντικό σώμα του ERC διευκρινίζει πως δεν υποστήριξε την πρόταση του κ. Φεράρι για χρηματοδότηση μιας ειδικής πρωτοβουλίας κατά της νόσου Covid-19, επειδή αφενός αυτό δεν είναι πεδίο αρμοδιότητας του ERC, αφετέρου η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη αναπτύξει νέα προγράμματα που υποστηρίζουν τη σχετική έρευνα μέσω άλλων κατάλληλων καναλιών χρηματοδότησης.

Άλλωστε, ήδη περισσότερα από 50 ερευνητικά προγράμματα του ERC, συνολικής χρηματοδότησης περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν την πανδημία. Το ERC τονίζει, τέλος, πως «πέραν πάσης αμφιβολίας, υιοθετεί απολύτως την άποψη ότι η επιστημονική έρευνα θα παράσχει τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση πανδημιών όπως η Covid-19».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)