Κορονοϊός: Ευρώπη και ΗΠΑ σε αντίθετους ρυθμούς μέτρων και χαλάρωσης

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων, το Λος Άντζελες κλείνει από σήμερα τα μπαρ και τα εστιατόρια, παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών, την ώρα όμως που οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Η Καλιφόρνια κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19. Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο πληγείσα χώρα, με σχεδόν 260.000 θανάτους μέχρι σήμερα. Οι αρχές του Λος Άντζελες, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, αποφάσισαν να κλείσουν από απόψε και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ – θα λειτουργούν μόνο για να δίνουν φαγητό σε πακέτο.

Ο υπουργός Υγείας της Καλιφόρνιας, Μαρκ Γκάλι, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες, οικογενειακές συγκεντρώσεις αύριο, με την ευκαιρία της γιορτής των Ευχαριστιών. Είπε μάλιστα ότι απαγόρευσε στην ίδια τη μητέρα του να πάει να τον δει για να γιορτάσουν μαζί.

«Είναι σημαντικό να πείτε όχι, ακόμη και αν πρόκειται για τους κοντινότερους συγγενείς σας», τόνισε.

Οι υγειονομικές αρχές της Ουάσινγκτον κάλεσαν για πρώτη φορά τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους φέτος. Όμως πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν: τα αεροδρόμια είναι γεμάτα όπως ποτέ άλλοτε από την αρχή της πανδημίας και οι ουρές για εξετάσεις μοιάζουν ατελείωτες.

Η δυτική Ευρώπη από την άλλη, αρχίζει να δρέπει τους καρπούς της αυστηρής καραντίνας. Η Γαλλία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Εάν συνεχιστεί η βελτίωση, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των μολύνσεων, η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί μόνο απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-7.00). Μόνο δύο νύχτες θα μπορούν οι Γάλλοι να κυκλοφορούν ελεύθερα: το βράδυ της 24ης προς την 25η Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επαναλειτουργία των καταστημάτων

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα ξανανοίξουν από αυτό το Σάββατο, ενώ θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι του καθενός, για τρεις ώρες καθημερινά – σήμερα οι Γάλλοι δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται πάνω από 1 χιλιόμετρο από το σπίτι τους.

Αντιθέτως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Στην Αγγλία, μετά από λοκντάουν τεσσάρων εβδομάδων, στις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει ταυτόχρονα σε ένα πρόγραμμα μαζικών εξετάσεων του πληθυσμού.

«Τα Χριστούγεννα αυτά δεν θα είναι φυσιολογικά και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι την άνοιξη», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο, με τουλάχιστον 55.000 νεκρούς από την Covid-19, η πανδημία χτύπησε σκληρά τον τουρισμό, την εστίαση, τις αερομεταφορές, την ψυχαγωγία. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα γνωρίσει πρωτοφανή συρρίκνωση φέτος, κατά 11,3%.

Εκστρατείες εμβολιασμού

Οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες, ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού, σε μια χώρα όπου την Τρίτη νοσηλεύονταν με Covid-19 περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ.

Η τεράστια υποδομή που απαιτείται για να γίνει η διανομή των εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είναι έτοιμη, διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διανεμηθούν 6,4 εκατομμύρια δόσεις αμέσως μόλις δώσει το «πράσινο φως» η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μέχρι τα τέλη του έτους, εκτιμάται ότι θα είναι εφικτό να διανεμηθούν συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια έκτη σύμβαση για την αγορά εμβολίων, αυτή τη φορά με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ήδη ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο την εκστρατεία εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, καθώς και στους φροντιστές τους και στο προσωπικό αυτών των ιδρυμάτων.

Στη Γαλλία, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στους πιο «ευάλωτους» πολίτες, όμως δεν θα είναι υποχρεωτικοί, όπως είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στην Αυστρία, με προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας, τους συνταξιούχους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει προσβάλει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέσα σε 11 μήνες, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Σχεδόν 1,4 εκατ. από αυτούς πέθαναν. Οι χώρες που μετρούν τα περισσότερα θύματα είναι οι ΗΠΑ (259.976), η Βραζιλία (170.115), η Ινδία (134.699) και το Μεξικό (102.739).

Στην Ιαπωνία, οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν σήμερα από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες εξόδους από το σπίτι και από τα καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ να κλείνουν νωρίτερα. Ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.

Στο Πακιστάν, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και οι αρχές φοβούνται ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πιο θανατηφόρο από το πρώτο. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η κατάσταση θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο Καϊσάρ Σατζάντ, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ