Κορονοϊός: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της «Όμικρον» στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της «Όμικρον» στην Ελλάδα

Δύο κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, αφορά δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όμικρον 2: Όσα γνωρίζουμε έως τώρα

Την εμφάνισή της κάνει μία νέα μετάλλαξη, αυτή τη φορά της μετάλλαξης Όμικρον, που ονομάζεται «ΒΑ.2» ή αλλιώς «Όμικρον 2».

Η υποπαραλλαγή έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία και είναι αιτία που τα τελευταία 24ωρα η επιστημονική κοινότητα έχει ενσκήψει πάνω από τη Νορβηγία προσπαθώντας να «αποκρυπτογραφήσει» τη νέα υποπαραλλαγή που οι πρώτες ενδείξεις τη θέλουν πιο μεταδοτική από την «Όμικρον». Εμφανίστηκε στη Νορβηγία και ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων σε Δανία και Σουηδία ενώ έως τώρα οι ειδικοί δεν μπορούν να απαντήσουν εάν θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρές νοσήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γκίγκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Πέμπτης, τόνισε: «Από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η «Όμικρον» έχει δυο κλάδους. Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου».

Πρασσάς: Όχι πανικός για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τόνισε πως η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Όπως επισήμανε, με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

Ακόμα, πρόσθεσε πως παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον η δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.

Δεν την «πιάνουν» τα τεστ;

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ξεκίνησε από τη Νορβηγία και φαίνεται να είναι πιο επιθετική από την Όμικρον.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open, ανέφερε σχετικά: “Φαίνεται ανησυχητικό και υπήρξε και μία πληροφόρηση ότι δεν την πιάνουν και τα τεστ. Μία πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι, είναι ότι κανένα από τα  γνωστά τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Αν αυτό είναι αλήθεια, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά, αλλά να το δούμε“.

Δείτε επίσης: Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού – Δεν την «πιάνουν» τα τεστ; (Video)

Η ίδια πάντως τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η μετάλλαξη αυτή θα επικρατήσει, αν είναι πιο επικίνδυνη και αν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί. “Μπορεί και να εξαφανιστεί, έχουν υπάρξει πάρα πολλές παραλλαγές που εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα, γι’ αυτήν δεν το ξέρουμε ακομα”, δήλωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η μετάλλαξη εντοπίστηκε αρχικά στη Νορβηγία και κατόπιν σε Σουηδία και Δανία. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, βέβαια λίγο πιο επιθετική. Θα τη δούμε, θα τη μελετήσει το ινστιτούτο εκεί, θα δούμε τι γίνεται. Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα, σαν την Όμικρον περίπου είναι. Μεταδίδεται εύκολα, είναι λίγο πιο βαριά τα συμπτώματα, θα το δούμε“, ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Documento Newsletter