Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου και πάλι η κατάσταση – Ανησυχία στο Μαξίμου και νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Οι σχεδόν 1.800 μολύνσεις που καταγράφηκαν χθες Τρίτη από τον ΕΟΔΥ προκάλεσαν πανικό στην κυβέρνηση που βλέπει τον έλεγχο να χάνεται και πάλι και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου η οποία ήδη δεν κινείται στα επίπεδα που ανέμεναν τα κυβερνητικά στελέχη.

Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν καθώς προχθές, Δευτέρα, ήταν 801, ενώ έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, από την τελευταία Τρίτη του Ιουνίου με τους φόβους των ειδικών για ένα τέταρτο κύμα να επιβεβαιώνονται και μάλιστα νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν. Παράλληλα, η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα στις νεαρές ηλικίες σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης έχουν προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση που προσπαθεί να σώσει όπως όπως την τουριστική σεζόν.

Έτσι, οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν ένα νέο  πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα και παράλληλα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Πιθανό θεωρείται λοιπόν, το επόμενο διάστημα να επιβληθούν τοπικά lockdown σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, εφόσον διαπιστωθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο ανεβαίνει επικίνδυνα. Ιδιαίτερα ανησυχητική σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, είναι η εικόνα στο Ρέθυμνο, την Περιφέρεια Αττικής και το Ηράκλειο όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. 

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η απόφαση για την αφαίρεση της μάσκας πάρθηκε από την κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις που είχαν οι λοιμωξιολόγοι που έβλεπαν το τέταρτο κύμα να έρχεται απειλητικό.

Επιπλέον,  τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασηςμπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, δεν φαίνεται προς το παρόν να προωθούνται λόγω τουρισμού.