Μετά την έκρηξη κρουσμάτων που προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση και μπαράζ συσκέψεων, στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα. Νωρίτερα, στις 13:00 αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων.
Όλα αυτά μετά τον ισχυρισμό του υπουργού Υγείας ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις εκκλησίες.
Δείτε επίσης: Πλεύρης: Στην εστίαση κολλάει περισσότερο απ ότι στις εκκλησίες και άλλα άγνωστα παραμύθια
Και πάλι μέτρα
Έτσι, η χώρα συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα πίσω, με την κυβέρνηση να εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων χωρίς ωστόσο να μιλά για καθολικό lockdown με σκοπό να ανακόψει την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων και αμηχανία στην κυβέρνηση: Μπαράζ συσκέψεων και στο φόντο… νέα μέτρα
Ένα λοιπόν από τα μέτρα που εξετάζεται είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες.
Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Για τους ανοιχτούς χώρους είναι πιθανό να υπάρξουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους.
Στο τραπέζι των προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Δηλαδή να πάνε στα δύο test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στα τρία για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.
Επίσης, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν. Ωστόσο, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος δε βρίσκει καθόλου καλή τη συγκεκριμένα ιδέα.