Κορονοϊός: Δισεκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχές χώρες κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν

Κορονοϊός: Δισεκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχές χώρες κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν

Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. 

Συγκεκριμένα, εννέα στους 10 σε 70 χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι απίθανο να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 το επόμενο έτος, επειδή η πλειονότητα των πιο υποσχόμενων εμβολίων που κυκλοφορούν αγοράστηκε από τη Δύση, ανέφεραν οι διαφημιστές.

Με τους πρώτους εμβολιασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει στη Βρετανία, η Λαϊκή Συμμαχία Εμβολίων προειδοποιεί ότι οι συμφωνίες που πραγματοποιούνται από τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών θα αφήσουν τους φτωχούς στο έλεος του ιού. Ήδη πλούσιες χώρες έχουν εξασφαλίσει το 53% των πιο υποσχόμενων εμβολίων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian, ο Καναδάς έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις ανά κεφαλή πληθυσμού από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε η Συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει τη Διεθνή Αμνηστία, το Frontline AIDS, το Global Justice Now και την Oxfam.

«Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τη λήψη του εμβολίου λόγω της χώρας στην οποία ζει ή του ποσού των χρημάτων που έχουν στην τσέπη τους», δήλωσε η Anna Marriott, υπεύθυνη πολιτικής υγείας της Oxfam.

«Αλλά αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν θα λάβουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για το Covid-19 για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε. 

Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, που εγκρίθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, θα πάει σχεδόν όλες σε πλούσιες χώρες – το 96% των δόσεων αγοράστηκε από τη Δύση. Το εμβόλιο της Moderna που χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνολογία, η οποία ισχυρίζεται επίσης ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα, προορίζεται επίσης  αποκλειστικά για πλούσιες χώρες. Οι τιμές και των δύο εμβολίων είναι υψηλές και η πρόσβαση για χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς και την τεχνολογία που απαιτείται για τη συντήρηση των εμβολίων.

Αντίθετα, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca, το οποίο έχει αποτελεσματικότητα 70% και είναι σταθερό σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, η τιμή του έχει οριστεί σκόπιμα χαμηλή ώστε να είναι προσβάσιμο παγκοσμίως. Οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι το 64% των δόσεων θα προορίζεται για τις αναπτυσσόμενες χώρες. 

«Οι πλούσιες χώρες έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τον καθένα σχεδόν τρεις φορές, ενώ οι φτωχές χώρες δεν έχουν καν αρκετές για να προσεγγίσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους που κινδυνεύουν», δήλωσε ο Δρ Mohga Kamal Yanni, από τη Λαϊκή Συμμαχία για τα Εμβόλια και πρόσθεσε:

«Το σημερινό σύστημα, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν κρατική χρηματοδότηση για την έρευνά τους, διατηρούν αποκλειστικά δικαιώματα και διατηρούν την τεχνολογία τους μυστική για να αυξήσουν τα κέρδη, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει πολλές ζωές».

Ο Steve Cockburn, επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε πως «Οι πλούσιες χώρες έχουν σαφείς υποχρεώσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο απέχοντας από ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την πρόσβαση σε εμβόλια, αλλά και να συνεργαστούν και να παρέχουν βοήθεια σε χώρες που το χρειάζονται».

Documento Newsletter