Κορονοϊός: Δεύτερη παγκοσμίως σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία – Πρώτη θέση για τις ΗΠΑ

Η Ινδία ξεπέρασε σήμερα τη Βραζιλία σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού και βρέθηκε εκ νέου στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων, περισσότερες από 168.000.

Η χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κάτοικων καταγράφει ραγδαία άνοδο των νέων κρουσμάτων covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 13,5 εκατομμύρια, έναντι 13,4 εκατομμυρίων που έχουν αναφερθεί στη Βραζιλία. Παράλληλα το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 904 θάνατοι από covid-19, ο υψηλότερος αριθμός από τις 18 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 170.179.

Πλέον στην Ινδία καταγράφεται ένα στα έξι νέα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα πλήθη κόσμου –συνήθως χωρίς μάσκα– που συγκεντρώθηκαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στα κρατίδια όπου διεξήχθησαν εκλογές αλλά και που συμμετείχαν σε θρησκευτικές γιορτές συνέβαλαν στην άνοδο των κρουσμάτων covid-19.

“Ολόκληρη η χώρα χαλάρωσε, επιτρέψαμε τις κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές συγκεντρώσεις”, κατήγγειλε ο Ραζίμπ Ντασγκούπτα, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Τζαουχαρλάλ Νεχρού.

Η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 873.000 νέα κρούσματα covid-19 τις τελευταίες επτά ημέρες, αύξηση 70% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του AFP.

Συγκριτικά η Βραζιλία κατέγραψε το ίδιο διάστημα λίγα περισσότερα από 497.000 νέα κρούσματα, άνοδο 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ –την πλέον πληγείσα χώρα από την covid-19– καταγράφηκαν λίγα λιγότερα από 490.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, άνοδο κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ινδία ήταν μόλις 9.000. Όμως το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της χώρας μετά το περσινο lockdown, τα θρησκευτικά φεστιβάλ και οι πολιτικές συγκεντρώσεις επιδείνωσαν το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Στη πόλη Χαριντουάρ σχεδόν ένα εκατομμύριο πιστοί συνέρρευσαν στις όχθες του Γάγγη, έναν ποταμό που οι ινδουιστές θεωρούν ιερό, για να συμμετάσχουν το φεστιβάλ Kumbh Mela.

“Το πλήθος είναι τεράστιο (…) η αστυνομία συνεχώς ζητεί από τους ανθρώπους να καρτούν τις αποστάσεις”, δήλωσε ένας αστυνομικός.

Πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκες και παρόλο που αρχές είχαν ανακοινώσει ότι όσοι συμμετάσχουν στους εορτασμούς θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, η αστυνομία δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα πλήθη,

Επίσης εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτό τον μήνα σε τέσσερα κρατίδια, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να αναμένεται να επισκεφθεί τη Δυτική Βεγγάλη για να μιλήσει ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

“Με 1,2 εκατομμύριο ενεργά κρούσματα και τον ημερήσιο αριθμό (των κρουσμάτων covid-19) να πλησιάζει τις 200.000 είναι περίεργο να έχουμε προεκλογικές συγκεντρώσεις και πλήρεις εορτασμούς του Kumbh Mela”, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter o πολιτικός αναλυτής Σεχάρ Γκούπτα.

“Αυτά θα φέρουν το ιό πιο βαθιά στα χωριά και τις μικρές πόλεις. Αυτό τον κίνδυνο αποφύγαμε με το σαρωτικό lockdown του πρώτου κύματος. Τώρα τον καλούμε πίσω”, πρόσθεσε.

Το πιο πλούσιο κρατίδιο της Ινδίας, το Μαχαράστρα, βασικό επίκεντρο της επιδημίας επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα lockdοwn στη διάρκεια των σαββατοκύριακων και νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όμως το κρατίδιο, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μουμπάι, προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να επιβληθεί πλήρες lockdown — ένα δραστικό μέτρο που η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν πάση θυσία–, αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων.

“Είναι απαραίτητο για να σπάσει ο κύκλος (των μολύνσεων)”, δήλωσε ανώτερος κρατικός αξιωματούχος του Μαχαράστρα. “Εργαζόμαστε για να αποφασίσουμε ποιες βιομηχανίες και υπηρεσίες θα εξαιρεθούν”, πρόσθεσε.

“Η λύση είναι να μείνουν όλοι στα σπίτια τους για δύο μήνες και να βάλουμε τέλος μια και καλή σε αυτή την πανδημία”, εκτίμησε ο Ροχίτ, ένας 28χρονος σερβιτόρος σε δημοφιλές εστιατόριο του Μουμπάι που κατάγεται από το κρατίδιο Πεντζάμπ.

“Όμως οι πολίτες δεν ακούν. Κανείς δεν ακολουθεί τους κανόνες στο εστιατόριο (…) Αν πούμε στους πελάτες να φορέσουν μάσκα, αντιδρούν με αγένεια και ασέβεια”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, όπου ισχύει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, δήλωσε χθες Κυριακή ότι το 65% των νέων ασθενών με covid-19 είναι κάτω των 45 ετών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες