Κορονοϊός: «Ασφυξία» στο ΕΣΥ αλλά… χαλάρωση μέτρων – Γεροτζιάφας: «Λάθος με την έννοια την υγειονομική» (Video)

Κορονοϊός: «Ασφυξία» στο ΕΣΥ αλλά… χαλάρωση μέτρων – Γεροτζιάφας: «Λάθος με την έννοια την υγειονομική» (Video)

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε τη χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η χώρα θρήνησε 112 ανθρώπους από κορονοϊό και με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι «ασφυκτική». Όλα αυτά λίγο μετά το επιτελικό φιάσκο με την κακοκαιρία «Ελπίδα» που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Δείτε επίσης: Μέτρα – Κορονοϊός: Επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο στην εστίαση

Ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η χαλάρωση είναι «λάθος» από υγειονομική σκοπιά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Είναι παραπλανητικό και σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας πως να διακινούμε την αντίληψη πως  ιός τελειώνει. Η αποκλιμάκωση των μέτρων λαμβάνει υπόψη την οικονομία».

Όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, υποστήριξε πως: «Λάθος είναι με την έννοια την υγειονομική».

Προειδοποίηση πως «δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», απηύθυνε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.  Μάλιστα όπως είπε είναι αντιφατική η χαλάρωση των μέτρων ενώ υποστήριξε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αιματολογίας, τόνισε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή. Για τον λόγο αυτο πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», άνέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Αναλόγως με το προφίλ των ασθενών, είπε ότι το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν και υψηλό υψηλό επιπλοκών και θνητότητα έως και 3 φορές, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος ενός μηνός από τη νόσηση.

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», υπογράμμισε.

 

Documento Newsletter