Τη στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει αφόρητη, αρκετοί ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την απελευθέρωση κάποιων περιορισμών από το περασμένο Σάββατο.
Παρά το γεγονός πως οι διασωληνώσεις άγγιξαν νέο επίπεδο ρεκόρ με 759 τη Δευτέρα και οι ημερήσιοι θάνατοι παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο (73 σε μία ημέρα όπως ανακοινώθηκαν χθες), η κυβέρνηση επεξεργάζεται, μετά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματα – ανοίγματα με μεγαλύτερο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία καθώς έχουν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα προσδοκίες.
Σε κάθε περίπτωση, κατά το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου θεωρείται βέβαιο πως θα πρέπει να είναι όλες ανοικτές όλες οι δραστηριότητες. Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς έως την Παρασκευή θα κριθούν τυχόν νέα βήματα ενώ θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη.
Επιπροσθέτως, η επιδημιολογική εικόνα των επόμενων 24ωρων αναμένεται να οδηγήσει και σε απόφαση για τα σχολεία και εάν θα χτυπήσει τελικά το κουδούνι για τους μαθητές του Λυκείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και τη σκυτάλη να λάβουν, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, και οι υπόλοιπες τάξεις.
Αναφορικά με το ζήτημα της εστίασης που παραμένει κλειστή επί μήνες, όλα δείχνουν πως τοποθετείται λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού και σε εξωτερικό χώρο.
«Ειλημμένη απόφαση» για την κυβέρνηση το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου
Διατεθειμένη να υλοποιήσει τις ανακοινώσεις περί ανοίγματος των συνόρων της χώρας στις 14 Μαΐου είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από τη Βουλή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Φυσικά και θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου, φέτος θα ανοίξουν και όλες οι χερσαίες διαβάσεις».
Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα «συγκροτημένο σχέδιο πέντε σημείων» από πλευράς κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία: «κράτησαν και πέρσι ασφαλείς τους εργαζόμενους και τους τουρίστες και τους συμπολίτες μας και φυσικά θα τους κρατήσουν και φέτος με τις προσαρμογές που θα κάνουμε». Μάλλον ο κ. υπουργός λησμονεί το γεγονός πως το περασμένο καλοκαίρι το άνοιγμα του τουρισμού έγινει με βιασύνη, θριαμβολογίες, ελλείψει όμως σχεδίου, γεγονός που μεταξύ άλλων συνετέλεσε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην επικράτεια.
Παρά τις όποιες αναφορές για ύπαρξη σχεδίου μέσω της τοποθέτησης Θεοχάρη, η περσινή εμπειρία σε συνδυασμό με την «απολυτότητα» την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα του ανοίγματος, περισσότερο εντείνει παρά μειώνει την ανησυχία μεγάλης μερίδας των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης για επανάληψη των φαινομένων του 2020.
Όσον αφορά τη διαδικασία εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό, ο Χάρης Θεοχάρης απάντησε αόριστα, σημειώνοντας ότι η ομάδα αυτή έχει προτεραιότητα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην Επιτροπή Εμπειρογνωμών η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα κρίνει την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας…