Σε εφαρμογή τέθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού σχετικά με τους εμβολιασμούς των πολιτών άνω των 85 ετών, εν μέσω πιέσεων και αντιδράσεων τόσο για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας στην Ελλάδα, όσο και για τις «εξτρά» συμφωνίες που κλείνουν χώρες της Ε.Ε όπως η Γερμανία και η Κύπρος για την προμήθεια παραπάνω δόσεων.
Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, έκανε «πρεμιέρα» το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη να την παρουσιάζει στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Μέσω της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγξουν τη σειρά τους χρησιμοποιούνται τους κωδικούς του TAXISNET και του ΑΜΚΑ, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί το ραντεβού μέσω της επιλογής εμβολιαστικού κέντρου και ημέρας.
Παράλληλα, τα ραντεβού για το εμβόλιο από τους πολίτες άνω των 85 ετών μπορούν να κλείνονται είτε με φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ με την επίδειξη ΑΜΚΑ, είτε μέσω τρίτου προσώπου αρκεί να υπάρχει η σχετική υπεύθυνη δήλωση.
«Η άυλη συνταγογράφηση, με βάση τις διευθύνσεις που έχουμε δηλώσει, προτείνει συγκεκριμένα ραντεβού. Αφορά πάνω από 50.000 πολίτες, οι οποίοι θα λάβουν μέσα στις επόμενες ώρες ένα μήνυμα. Μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να απαντήσει ο πολίτης στο 13034 γράφοντας τον κωδικό που υπάρχει στο μήνυμα, εφόσον συμφωνεί στην ώρα και ημέρα ραντεβού που προτείνεται», σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τι ισχύει με την εγκυμοσύνη
Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε οδηγίες προς τις εγκύους όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός είναι ακίνδυνος για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ωστόσο επειδή η εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, δεν συνίσταται ο εμβολιασμός τους.
Ανέφερε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι απίθανο να δημιουργήσει επιβάρυνση, όμως συνίσταται να μην προχωρά η διαδικασία στις εγκύους διότι στις κλινικές μελέτες δεν συμπεριλαμβάνονταν οι συγκεκριμένες ομάδες.
Παράλληλα,
σημείωσε τις δύο περιπτώσεις στις οποίες η έγκυος μπορεί να προχωρήσει
στον εμβολιασμό. Πρώτον, αναφέρθηκε στην περίπτωση όπου είναι εργαζόμενη
σε φορέα υγείας και είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο μόλυνσης και
δεύτερον, εάν η ίδια έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα και τυχόν μόλυνση
θα μπορούσε να επιφέρει επιδείνωση της υγείας της.