Δύο νέες αλλά εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου για τον κορονοϊό – μια νευρολογική διαταραχή και μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού – εντοπίστηκαν κατά τη μεγαλύτερη έρευνα για την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 μέχρι σήμερα.
Περισσότεροι από 99 εκατομμύρια άνθρωποι από την Αυστραλία, την Αργεντινή, τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σκωτία συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβεβαίωσε ότι «τα οφέλη των εμβολίων εξακολουθούν να αντισταθμίζουν κατά πολύ τα κινδύνους».
Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές από το Παγκόσμιο Δίκτυο Δεδομένων Εμβολίων, χρησιμοποίησαν έγκυρα ηλεκτρονικά δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να συγκρίνουν τα ποσοστά 13 παθήσεων του εγκεφάλου, του αίματος και της καρδιάς σε άτομα που έλαβαν τα εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, με τα αντίστοιχα ποσοστά που θα αναμένονταν από αυτές τις παθήσεις σε άτομα πριν από την πανδημία.
Η μελέτη επιβεβαίωσε με υψηλό επίπεδο ακρίβειας τη σύνδεση των εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna) και των σπάνιων παρενεργειών της μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και της περικαρδίτιδας (πρήξιμο του λεπτού σάκου που καλύπτει την καρδιά). Επιβεβαίωσε επίσης, το σύνδρομο Guillain-Barré (όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα) και τη εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο) ως σπάνιες παρενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο AstraZeneca.
Ωστόσο, μια νέα σπάνια παρενέργεια, η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα – μια φλεγμονή στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό – εντοπίστηκε επίσης στην ανάλυση δεδομένων και συνδέθηκε με το εμβόλιο AstraZeneca. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Vaccine.
Ο καθηγητής Τζιμ Μπάτερι, συνδιευθυντής του Global Vaccine Data Network, δήλωσε ότι η εν λόγω ανακάλυψη ώθησε τους ερευνητές να μελετήσουν ανεξάρτητα την παρενέργεια ολοκληρώνοντας μια δεύτερη έρευνα, αυτή τη φορά αναλύοντας ένα ξεχωριστό σύνολο δεδομένων 6,8 εκατομμυρίων Αυστραλών, που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca.
Η αυστραλιανή μελέτη όχι μόνο επιβεβαίωσε την οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα ως μια σπάνια παρενέργεια, αλλά ο μεγάλος όγκος δεδομένων ειδικά για το AstraZeneca τους επέτρεψε επίσης να ανιχνεύσουν μια δεύτερη νέα σπάνια παρενέργεια, γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα ή φλεγμονή του νωτιαίου μυελού.
Όπως προέκυψε, τα δεδομένα μεταφράζονται σε έναν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο οξείας διάσπαρτης εγκεφαλομυελίτιδας 0,78 περιπτώσεων για κάθε εκατομμύριο δόσεις και 1,82 περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις για εγκάρσια μυελίτιδα.
Ο Μπάτερι, ο οποίος εργάζεται επίσης ως αναλυτής στο Παιδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μέρντοχ στην Αυστραλία, σημείωσε το εξής: «Δεν μπορούμε να μάθουμε για τις σπάνιες παρενέργειες, μέχρι να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο σε εκατομμύρια ανθρώπους». Ο ίδιος, πρόσθεσε ακόμη ότι «ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι ακόμη μεγαλύτερος μετά από μόλυνση από κορονοϊό, από ό,τι μετά τον εμβολιασμό. Και οι δύο καταστάσεις είναι σοβαρές, αλλά οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν από αυτές».
Διαβάστε επίσης: Ζαχάροβα: «Επικίνδυνη η άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»