«Την ευθύνη της επιλογής ασθενών για ΜΕΘ με βάση τη διαθεσιμότητα την έχει η κυβέρνηση»

Καθημερινά το αφήγημα της θωράκισης του ΕΣΥ καταρρίπτεται με το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο να παραμελεί την υπόλοιπη νοσηρότητα καθώς το προσωπικό των κλινικών μετακινείται σε κλινικές covid άσχετα με την ειδικότητα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη όπου οι γιατροί ενημερώθηκαν από την διοίκηση οτι “οι κλινικοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων καθώς και όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί συμμετέχουν στο πρόγραμμα λειτουργία και εφημέρευσης των κλινικών/τμημάτων τα οποία έχουν διατεθεί για την νοσηλεία περιστατικών covid-19».

Παρακάτω η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει ως προϋπόθεση οτι: “σε κάθε κλινική/τμήμα covid θα εποπτεύει ειδικό ιατρός ειδικότητας πνευμονολογίας ή παθολογίας”.

“Αν έρθει ένας ασθενής με covid-19 σιγουρά θα τον περιθάλπει ένας ορθοπεδικός, ένα καρδιολόγος, ένας οφθαλμίατρος μαζί με έναν πνευμονολόγο” λέει στο documentonews.gr ο Xρήστος Καραχρήστος Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και ειδικευόμενος πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο, οι εργαζόμενοι ειναι αγανακτισμένοι για οτι δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα “πρακτικά δεν έχει γίνει τίποτα στο νοσοκομείο μας. Δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα καινούργιο κρεβάτι εντατικής θεραπείας ουτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εξαίρεση λίγους επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές που δυστυχώς ούτε την εμπειρία ούτε την εξειδίκευση είχαν” λέει ο κ Καραχρήστος. Σχετικά την διαθεσιμότητα των ΜΕΘ και το ενδεχόμενο να φτάσουν οι γιατροί στο σημείο να επιλέγουν ασθενείς που θα διασωληνώσουν ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραχρήστος λέει οτι πιθανότατα θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο πολυ σύντομα ξεκαθαρίζοντας όμως οτι “δεν εχουμε την ευθύνη της επιλογής, την ευθύνη της επιλογής την έχουν και οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις που έχουν αφήσει το σύστημα να φτάσει σε αυτό το σημείο. Είναι άλλο να επιλέγεις αν θα διασωληνώσεις κάποιον ασθενή με επιστημονικά κριτήρια και είναι άλλο να διαλέξεις αν θα διασωληνωθει ο 60χρονος ή ο 70χρονος λόγω διαθεσιμότητας κλινων ΜΕΘ”.

“Αν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα αν είχαν αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ αν είχαν γίνει προσλήψεις γιατρών δεν θα μιλούσαμε σε αυτή την φάση οτι το ΕΣΥ δέχεται πίεση. Αυτή την στιγμή είναι εκτός ελεγχουν γιατι πρακτικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα” λέει ο ίδιος.

Εντωμεταξύ το Παπανικολάου έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου “σήμερα είχαμε μια εξέλιξη με την μετονομασία της τελευταίας γενικής ΜΕΘ που υπήρχε στο νοσοκομείο μας σε ΜΕΘ covid. Ήδη ξεκινάνε να γεμίζουν και αυτά που δημιουργήθηκαν σήμερα. Ουσιαστικά μετατράπηκε σε νοσοκομείο μιας νόσου”.

Πάντως από την Παρασκευή άνοιξε και τέταρτη κλινική για τις ανάγκες των ασθενών με covid, “νοσηλεύονται πάνω από 100 ασθενείς και σήμερα έχει πάλι γενική εφημερία με τα ασθενοφόρα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο”, καταλήγει ο ίδιος.