Κορονοϊός: Ακόμη 83.850 δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα αλλά η ανοσία αργεί

Κορονοϊός: Ακόμη 83.850 δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα αλλά η ανοσία αργεί

Ακόμα 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech έφθασαν σήμερα Τρίτη στην Ελλάδα με ειδική πτήση, που αναμένεται να προσγειωθεί το πρωί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να προστεθούν στις 9.700 δόσεις που έλαβε η χώρα στις 26 Δεκεμβρίου.

Αν και η δεύτερη παρτίδα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την πρώτη, τα εμβόλια φτάνουν στη χώρα μας με αργό ρυθμό με αποτέλεσμα να αργεί κατά πολύ ο μαζικός εμβολιασμός όπως και η επίτευξη ανοσίας σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 70% που είναι και το επιθυμητό για τους ειδικούς. 

Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Από φθινόπωρο η ανοσία

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την Ελλάδα αφού ο δρόμος που έχει να διανύσει μπροστά της είναι μακρύς μιας και οι εμβολιασμοί γίνονται με αργό ρυθμό. Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, εξέφρασε αυτή την ανησυχία της σε συνέντευξή της στο CNN Greece λέγοντας πως η ανοσία δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από το φθινόπωρο. «Από ό,τι φαίνεται οι δόσεις για το μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα έρθουν πριν από το καλοκαίρι. Επομένως μέχρι τότε δεν θα έχουμε ανοσία και ο κίνδυνος θα παραμένει ισχυρός. Θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών για να πούμε ότι το ποσοστό ανοσίας είναι ικανοποιητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη λέγοντας πως θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% για να υπάρξει μια σχετική ανόσια, μέχρι τα μέσα, τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια. Το καλοκαίρι το νωρίτερο και υπό προϋποθέσεις, τοποθετεί χρονικά την επιστροφή σε μια κανονικότητα και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

Documento Newsletter