Κορονοϊός: 3+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης

Η εφημερίδα Guardian απαντά στα βασικά ερωτήματα για το εμβόλιο της Astra Zeneca

Το γεγονός ότι ένας εθελοντής ο οποίος συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο που ετοιμάζει η φαρμακευτική AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρρώστησε γεννά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.

Τι θα γίνει με το εμβόλιο στο οποίο βασίζεται (και) η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Covid-19, βάσει της συμφωνίας προαγοράς που έχουν συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική AstraZeneca, τώρα που οι κλινικές δοκιμές σταμάτησαν;

Η βρετανική εφημερίδα Guardian απαντά στα βασικότερα ερωτήματα.

Γιατί ανεστάλησαν οι δοκιμές του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca;

Ένας από τους εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο αρρώστησε και είναι πολύ σημαντικό οι ερευνητές να ανακαλύψουν αν η ασθένεια σχετίζεται με το εμβόλιο. Αυτό (η παύση των δοκιμών) δεν είναι ασυνήθιστο με τις δοκιμές των εμβολίων – και στην πραγματικότητα λέγεται ότι είναι η δεύτερη φορά που έχει συμβεί με αυτό φάρμακο. Οι πολύ μεγάλες δοκιμές είναι σημαντικές για τον εντοπισμό τυχόν σπάνιων παρενεργειών. Κάτι που επηρεάζει ένα άτομο ανά 10.000 για παράδειγμα, πιθανότατα να μην ανιχνευθεί στις πρώτες δοκιμές λίγων χιλιάδων ατόμων.

Γνωρίζουμε ποια είναι η ασθένεια;

Λέγεται ότι πρόκειται για εγκάρσια μυελίτιδα, αν και η AstraZeneca δεν το έχει επιβεβαιώσει. Είναι φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Για την θεραπεία της δίνονται στεροειδή με στόχο να περιοριστεί η φλεγμονή, αλλά οι παρενέργειες μπορεί να είναι μόνιμες.

Πώς θα επηρεάσει αυτό τη δοκιμή;

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες της ασθένειας και το άτομο που αρρώστησε για να ανακαλύψουν αν υπάρχει σύνδεση. Θα κοιτάξουν επίσης τη δόση του εμβολίου που δέχθηκε και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Ελπίζουν ότι υπάρχει εξήγηση για τη συγκεκριμένη ασθένεια και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους υπόλοιπους εθελοντές. Σε αυτή την περίπτωση, οι δοκιμές θα ξεκινήσουν ξανά σύντομα. Οι ερευνητές άλλων δοκιμών – εννέα βρίσκονται τώρα στη φάση 3, που είναι το τελευταίο στάδιο – θα είναι σε επιφυλακή για παρόμοιες ασθένειες.

Φταίει η βιασύνη που υπάρχει για την παραγωγή εμβολίου;

Πιθανόν όχι. Παρότι οι δοκιμές οργανώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια, ενώ με τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα το εμβολίου είναι απίθανο οι ερευνητές οι κατασκευαστές να θέλουν να κάνουν περικοπές. Θα μπορούσε αυτό να συμβεί ακόμη κι αν οι δοκιμές διαρκούσαν χρόνια αντί για μήνες. 

Ετικέτες