Ο κορονοϊός προσέβαλε 26 μοναχούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας η οποία προσκαλούσε τους πιστούς της να αψηφήσουν τις διαταγές για περιορισμό των μετακινήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.
Το περίτεχνο μοναστήρι του Πετσέρσκ Λάβρα (Λάβρα των Σπηλαίων) του Κιέβου με τους χρυσούς τρούλους του είναι το προπύργιο της φιλορωσικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συχνά αποκαλείται Εξαρχάτο του Πατριαρχείου της Μόσχας. Εκτός από τους θησαυρούς που φυλάσσει από τη χιλιόχρονη ιστορία της ρωσικής ορθοδοξίας, στις δαιδαλώδεις κατακόμβες του φιλοξενεί τις μουμιοποιημένες σορούς των μοναχών από τον 11ο αιώνα.
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε σήμερα πως 26 μέλη του μοναστηριού έχουν προσβληθεί από τον ιό και δήλωσε πως είναι άδηλο πόσο θα φθάσει η περαιτέρω μετάδοσή του. «Γι’αυτό με άγχος αναμένω το Πάσχα αυτήν τη χρονιά. Συναντήθηκα αρκετές φορές με εκπροσώπους όλων των δογμάτων και θρησκειών και τους δήλωσα πως κι εκείνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες που έχουν για την ασφάλεια των πιστών», τόνισε.
Η ίδια η μονή δεν έχει ανακοινώσει πόσα μέλη της έχουν προσβληθεί από τον ιό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν υποστηρίξει πως ο ηγούμενός του Μητροπολίτης Παύλος έχει κορονοϊό. Η μονή είχε ανακοινώσει πως ο Πάβελ «δεν παραπονιέται» για την υγεία του.
Το Εξαρχάτο της Μόσχας τον περασμένο μήνα είχε διαμηνύσει πως ο κορονοϊός είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης αμαρτίας και μπορεί να καταπολεμηθεί με την αγκαλιά, την προσευχή και τη νηστεία. Μολαταύτα, στη συνέχεια συντάχθηκε με τη γραμμή της κυβέρνησης, τελώντας τις λειτουργίες χωρίς πιστούς μέσω διαδικτύου, απολυμαίνοντας ναούς και κτίριά της και προσφερόμενη να φιλοξενήσει ασθενείς σε μοναστήρια. Προσώρας, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ουκρανία είναι 1.892 κι οι νεκροί 57, ενώ τα 430 από τα κρούσματα εντοπίζονται στην μείζονα περιφέρεια του Κιέβου.
Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το 70% των Ουκρανών εγκρίνουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού– που περιλαμβάνουν την υποχρεωτική μάσκα σε δημόσιους χώρους και την έξοδο μόνον κατά μόνας, ή κατά ζεύγος–και μόνον το 3% σκοπεύει να επισκεφθεί τις εκκλησίες το Πάσχα: «συνεπώς κάθε προσπάθεια θα πρέπει να στοχεύει στο να αποτραπεί το 3% των πιστών να εκτεθούν σε αυτόν τον κίνδυνο.
«Είναι παρήγορο που οι Ουκρανοί είναι τόσο υπεύθυνοι και οι περισσότεροι πιστοί γνωρίζουν τους κινδύνους της πανδημίας. Ούτως ή άλλως το ακρότατο όριο της έξαρσής της είναι ακόμη μπροστά μας», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Ζελένσκι.
Έπειτα από μακροχρόνια διαφωνία ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, στην Ουκρανία σήμερα οι ορθόδοξοι πιστοί μοιράζονται κυρίως μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας) και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η μία ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η άλλη είναι αυτοκέφαλη, η καθεμιά έχει τον δικό του επικεφαλής.